Přebytek státního rozpočtu v říjnu 2016 stoupl na rekordních 98 miliard korun.

Státní rozpočet České republiky se na konci října 2016 dostal do rekordního přebytku 98,3 miliardy korun. Přebytek tak nadále roste, v září činil 82,3 miliardy. Za celý rok 2016 by měl rozpočet skončit s přebytkem namísto loni očekávaného schodku.

Oproti září si státní pokladna polepšila z 82,3 miliardy korun na 98,3 miliardy. Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek 29,1 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí.

Za dobrým výsledkem je podle úřadu především růst daňových příjmů. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

V říjnu hospodaření státu opticky vylepšily dvě významné položky. Jednak do státní pokladny přišly dividendy státem spoluvlastněných podniků, které byly loni připsány až v listopadu. A naopak část dotací krajům a obcím na školství byla loni vyplacena už v říjnu, zatímco letos tomu bude v listopadu.

„Pokud bychom hospodaření očistili, dosáhne říjnový přebytek zhruba zářijové úrovně,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Babiš slíbil nejvyšší přebytek v historii

Na letošní rok byl přitom schválen deficit státního rozpočtu ve výši 70 miliard, podle nedávného vyjádření ministra financí Andreje Babiše však skončí rozpočet za celý letošní rok v přebytku.

„Budeme mít nejlepší rozpočet v historii této země, přebytkový. A snížíme dluh poprvé od roku 2011 (pozn. pod hranici 40 procent HDP), a to díky výběru daní,“ uvedl Babiš.

Česká republika měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun. Podle ekonomů je vzhledem k vývoji plnění státního rozpočtu v posledních měsících vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření na konci roku reálné.

Přestože letos směřuje rozpočet k plusovému výsledku, vláda na konci září poslala do sněmovny návrh rozpočtu, který v příštím roce počítá  opět se schodkem 60 miliard.

(pel)