Ve státní sféře vzrostou mzdy zaměstnanců o 4 procenta.

Platy zaměstnanců ve státní sféře stoupnou ode dneška o 4 procenta. V září o tom rozhodla vláda, na výplatních páskách se změna projeví v prosinci. V příštím roce by průměrný plat ve státní sféře by měl dosáhnout téměř 29 tisíc korun.

Příští rok by si tak úředníci, hasiči, vojáci či policisté přilepšili oproti letošku o 1 876 korun a jejich průměrný měsíční plat by měl vzrůst na 28 855 korun. To o 1 500 korun převyšuje průměr mezd v celé ekonomice v letošním druhém čtvrtletí.

Nyní dostanou nejvíce přidáno v absolutních číslech státní zástupci a od nich odvozené profese, kterým přibude měsíčně 3 417 korun, a budou brát v průměru 97 540 korun.

Úředníci na místech pod služebním zákonem dostanou přidáno 2 428 korun, jejich plat by měl vzrůst na 32 875 korun.

Znovu přidáno by zaměstnanci státu mohli dostat i příští rok. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) už by ale nemělo jít o plošné navyšování, zlepšit odměňování by podle něj zasloužily zvlášť některé profese. Očekává se, že téma bude aktuální i kvůli sněmovním volbám, které ČR čekají příští podzim.

Už od začátku školního roku dostali přidáno učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci v regionálním školství, tarify učitelů stouply o šest procent, ostatních o čtyři. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Pozdější termín souvisí s platností nové úhradové vyhlášky.

(pel)