Řecko se zlobí na státy Visegrádské čtyřky. Řecký ministr Muzalas kritizoval Česko a a další země za to, že sabotují migrační kvóty a odporují Evropské unii.

Česko a státy Visegrádské čtyřky sabotují kvóty na přijímání migrantů, staví se na odpor Evropské unii a nedodržují závazky. S ostrou kritikou České republiky a ostatních zemí V4 vystoupil řecký ministr pro migraci Janis Muzalas. Česko musí s takovou politikou podle řeckého ministra okamžitě přestat.

Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko se prý odmítáním kvót na přerozdělování běženců z Řecka a Itálie staví na odpor Evropské unii a porušují své závazky vůči Evropské unii.

„To musí okamžitě přestat,“ pohrozil Muzalas.

Rok po spuštění programu na přesídlování běženců na základě kvót schválených EU převzaly ostatní země z Řecka zhruba 5 tisíc běženců. Do konce roku 2016 jich přitom podle závazku měly převzít zhruba 33 tisíc.

Muzalas informoval, že Řecko má připraveno k přesídlení do jiných zemí EU celkem 7 500 běženců a dalších 600 nezletilých migrantů bez jakýchkoliv příbuzných.

Členské státy EU se zavázaly převzít z Řecka a z Itálie celkem 160 tisíc běženců a to do září 2017.

Proti kvótám na přerozdělování migrantů do zemí EU se nejostřeji postavilo Maďarsko. To nedávno uskutečnilo referendum, v němž drtivá většina voličů migrační kvóty odmítla.

Maďarský premiér Viktor Orbán již předložil změny ústavy, které by bránily přijímání migrantů v Maďarsku.

V Řecku dnes pobývá zhruba 60 tisíc běženců. Do Německa v loňském roce dorazil více než 1 milion běženců. (sfr)