ČSSD se v nejnovějším průzkumu propadla až na třetí místo. Předstihli ji komunisté. Babišovo ANO suverénně vede s necelými 30 %.

Vládní ČSSD se v nejnovějším průzkumu STEM propadla až za komunisty. V říjnovém průzkumu vyhrálo suverénně Babišovo hnutí ANO s 30% podporou. Do Sněmovny by se vedle ODS, TOP 09 a lidovců dostala také Okamurova Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Babišovo hnutí ANO by podle říjnového modelu STEM podpořilo 29,7 % voličů.

Druzí skončili komunisté se 14,6 procenty.

Těsně za KSČM  skončila až na třetím místě Sobotkova ČSSD, kterou by dle průzkumu volilo v říjnu celkem 14,4 procenta voličů.

Na dalších místech skončily ODS (9 %), TOP 09 (7,1 %), lidovci  (6,7 %) a Okamurova SPD (5,2 %).

Další strany by se do Poslanecké sněmovny neprobojovaly, i když Piráti mají ke vstupu velmi blízko. Dle říjnového modelu STEM by je podpořilo 4,7 % voličů.

Pokud by volby dopadly tak, jak naznačil uvedený model (sběr dat byl prováděn mezi 13. až 21. říjnem 2016), získalo by ANO v Poslanecké sněmovně 78 mandátů.

Propad ČSSD byl zřejmě způsoben kauzou kolem schůzky lidoveckého ministra kultury Hermanna s dalajlámou a následnou reakcí prezidenta a sociálně demokratických ústavních činitelů Bohuslava Sobotky, Jana Hamáčka a Milana Štěcha.

Podle průzkumu by se voleb zúčastnilo 53 % voličů. (sfr)