Rozdíl mezi pracovními příležitostmi a platy mužů a žen je nejvyšší od dob finanční krize.

Ženy v České republice vydělávají málo peněz oproti opačnému pohlaví. Stejnou výplatu jako muži budou brát za 170 let. Vyplývá to ze studie Světového ekonomického fóra.

Česká republika dopadla katastrofálně při hodnocení toho, jestli berou ženy a muži za podobnou práci srovnatelný plat. Rozdíl mezi pracovními příležitostmi a platy mužů a žen je nejvyšší od dob finanční krize.

„Ženy a muži musí být rovnocennými partnery při zvládání výzev, kterým náš svět čelí – a musí z toho mít stejný prospěch,“ uvedl šéf Světového ekonomického fóra Klaus Schwab.

Česko dopadlo v žebříčku špatně: z hlediska toho, jestli ženy berou za podobnou práci srovnatelný plat jako muži, skončilo na 110. místě ze 144 hodnocených zemí.

Mzdy žen jsou v Česku o víc než pětinu nižší než platy mužů. Rozdíl je částečně způsoben tím, že vykonávají hůř placenou práci.

Jak ukazuje statistika Světového obchodního fóra, ženy ale často berou méně než muži i za stejnou činnost. České ministerstvo práce a sociálních věcí tento rozdíl nesleduje, odhaduje ale, že plat žen za stejnou práci může v řadě firem být až o 20 procent nižší, než odměna mužů. V Německu je tento rozdíl osmiprocentní.

Světové ekonomické fórum zkoumá rozdíly v životních podmínkách mužů a žen ve čtyřech kategoriích už jedenáct let. Kromě pracovních příležitostí ještě v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a v politických příležitostech.

(pel)