Státní rozpočet České republiky letos skončí v přebytku.

Státní rozpočet České republiky bude v roce 2016 bez schodku 70 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil, že letošní rozpočet skončí v přebytku. Podle něj bude výsledek dokonce nejlepší za dobu existence České republiky. 

„Budeme mít nejlepší rozpočet v historii této země, přebytkový. A snížíme dluh poprvé od roku 2011 (pozn. pod hranici 40 procent HDP), a to díky výběru daní,“ uvedl Babiš.

Letos měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Ke konci září přitom přebytek státního rozpočtu stoupl na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun.

Výběr daní je podle Babiše meziročně lepší o 47 miliard korun. Podle ministra tomu napomohlo zavedení kontrolního hlášení u DPH od letošního roku. Za jeho zavedení se na konferenci podnikatelům omluvil s tím, že ministerstvo financí jeho zavedením „trošku obtěžovalo“.

Podle výsledků státního rozpočtu ke konci září celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 34,3 miliardy na 470,2 miliardy korun.

Česká republika měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

Poprvé vykázalo Česko schodek rozpočtu v roce 1996, a to 1,6 miliardy korun. V roce 2003 pak poprvé překonal stomiliardovou hranici, konkrétně 109,1 miliardy korun. Nejvyšší byl schodek rozpočtu v roce 2009, kdy se přehoupl přes 192 miliard korun.

Státní dluh pak meziročně klesl poprvé od roku 1995 v roce 2014, a to meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun.

Podle ekonomů je vzhledem k vývoji plnění státního rozpočtu v posledních měsících vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření na konci roku reálné.

Přestože letos směřuje rozpočet k plusovému výsledku, vláda na konci září poslala do sněmovny návrh rozpočtu, který v příštím roce počítá  opět se schodkem 60 miliard.

(pel)