Švédsko a Německo navrhují zákaz spalovacích motorů v celé EU od roku 2030.

Auta na benzín či naftu mají být v EU zakázána od roku 2030. Nově k tomu Evropskou komisi vyzvala švédská ministryně životního prostředí Isabella Lövinová. Přidala se tak k Německu, které již pro EU připravilo dokument s návrhem na zákaz spalovacích motorů od roku 2030.

Švédská ministryně označila německý návrh na zákaz benzínových a naftových automobilů za zajímavý. Zdůraznila, že aby tohoto zákazu bylo dosaženo, bude muset mít celoevropskou platnost. Spalovací motory v automobilech by tak byly zakázány v celé EU.

„Není jiná cesta, než odhodit vozidla poháněná fosilními palivy na smetiště dějin,“ prohlásila švédská ministryně.

Cílem tohoto opatření má být zlepšení životního prostředí.

Zákaz žádá německá vláda

Oficiální dokument, v němž žádá Evropskou komisi unii o zákaz spalovacích motorů v EU od roku 2030, již předložila německá spolková vláda kancléřky Angely Merkelové.

Znamenalo by to, že by automobilisté museli během čtrnácti let přejít na elektromobily, a to buď v podobě klasického dobíjecího elektromobilu nebo vozidla s vodíkovými palivovými články.

Automobilky mají už dnes velké problémy s tím, jak splnit čím dál přísnější emisní limity, které již začínají ohrožovat samotnou existenci naftových motorů. Jejich cena kvůli vyšším emisním nárokům roste a přestávají tak být konkurenceschopné. (sfr)