Tatra chce v Kopřivnici vybudovat novém muzeum. Stávající Technické muzeum by i tak zůstalo zachováno.

Společnost Tatra Trucks chce v Kopřivnici vybudovat nové muzeum. Stávající Technické muzeum v Kopřivnici by zůstalo zachováno. Expozice obou muzeí se podle představ akcionářů Tatry mají synergicky doplňovat. Cílem je zvýšit turistickou atraktivitu města Kopřivnice.

„Podporujeme myšlenku, aby v Kopřivnici byla dvě muzea Tatry, každé se specifickým zaměřením,“ prohlásil René Matera, akcionář společnosti Tatra Trucks a majitel holdingu Promet Group.

Zástupci Tatrovky, Moravskoslezského kraje, Muzea Novojičínska, Města Kopřivnice a Národního technického muzea podepsali nedávno Memorandum o spolupráci při ochraně a popularizaci technických památek a industriální historie Moravskoslezského regionu.

Memorandum potvrzuje i záměr, aby vedle sebe existovala dvě muzea s expozicí Tatry.

„Zde nejde jenom o Tatru, ale také o rozvoj turistického ruchu v Moravskoslezském kraji díky jeho bohaté průmyslové historii,“ podotkl René Matera.

Memorandum přivítal také starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný, který za město memorandum podepsal.

„Kopřivnice je hrdá na to, že je sídlem jedné z nejstarších světových automobilek. Muzejní expozice, které v zásadě mapují historii automobilismu od konce 19. století, dělá z našeho města atraktivní turistický cíl i v mezinárodním měřítku,“ zdůraznil kopřivnický starosta.

tm-exterier-orez

Existenci dvou velkých expozic vedle sebe umožňuje velké množství tatrováckých veteránů, jež jsou dnes k dispozici díky investicím akcionářů do získání nových exponátů i celých soukromých sbírek.

Radek Strouhal, místopředseda představenstva Tatra Trucks a ekonomický ředitel podniku, k tomu uvedl: „V roce 2015 jsme investovali do odkoupení velké soukromé sbírky pana Jiřího Hlacha, která obsahuje 63 vozidel, z toho 45 Tater. Dalším cenným úlovkem je TATRA 815 6×6 VE ‚Ostrý-II‘, speciál pro Dakar z roku 1986, který jsme získali od soukromého majitele výměnou za novou Tatru Phoenix.“

Vzhledem k naplněné kapacitě stávajícího Technického muzea v Kopřivnici však již v současnosti není kde tyto cenné exponáty vystavit.

Realizace projektu nového muzea Tatry je závislá na financování prostřednictvím dotace z Evropských fondů, o kterou požádal Moravskoslezský kraj. Informace, zda žádost o dotaci uspěla, by měla být známa začátkem roku 2017.

Tatra prošla restrukturalizací

Společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 kopřivnickou automobilku, který po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací.

Vedle standardizovaných modelových řad vyrábí Tatra i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Automobilka zaměstnává 1300 kmenových zaměstnanců a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie, který se zaměřuje zejména na slévárenství a kovárenství.

Obrat společnosti Tatra Trucks za rok 2015 dosáhl 3,7 miliardy Kč. Zisk před zdaněním činil 400 miliónů Kč. (sfr)