Ministři Sobotkovy vlády odmítli proplatit Zemanovi jeho cestu na konferenci na ostrově Rhodos.

Sobotkova vláda jen těsně schválila zprávu o kontroverzní cestě prezidenta Miloše Zemana na ostrov Rhodos. Díky tomu budou náklady cesty ve výši 300 tisíc korun proplaceny Hradu ze státního rozpočtu. Řada ministrů však hlasovala proti.

Proti cestě a jejímu proplacení hlasovali například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) či ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Pro schválení zprávy bylo 9 členů vlády. Vláda má celkem 17 ministrů, včetně premiéra.

Prezident Zeman se koncem září na ostrově Rhodos účastnil konference pořádané ruským podnikatelem Vladimirem Jakuninem, který je díky dobrým vztahům k prezidentovi Putinovi považován za „prokremelského“. Jakunin byl po ruské anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA.

Zeman se na Rhodu pustil do Islámského státu 

Český prezident Miloš Zeman ve svém projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos přirovnal tzv. Islámský stát k „anticivilizaci“ a ke kanibalům, se kterými nelze vést dialog. Podle něj je Islámský stát je něco jako sociální rakovina, která se nadále šíří mimo Irák a Sýrii a chce zničit existující civilizace.

„Připomenu vám příklad z minulého století, příklad nacismu, který se nejprve snažil zničit Židy, potom Slovany a postupně další a další,“ řekl Zeman.

Podle Zemana nelze diskutovat s kanibaly, protože „pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem“.

V rámci účasti na konferenci Zeman také poskytl rozhovor pro Financial Times, v němž navrhl deportovat nelegální uprchlíky do prázdných míst v severní Africe nebo na neobydlené řecké ostrovy.

„Jsme v Řecku, které má dostatek neobydlených ostrovů a velký zahraniční dluh. Zřízení ´hotspotů´ na řeckých ostrovech by mohlo být splátkou zahraničního dluhu,“ prohlásil Zeman. (sfr)