Daniel Křetínský se stane většinovým majitelem energetického holdingu EPH.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský ovládne Energetický a průmyslový holding (EPH). Křetínský v EPH získá majetkový podíl 94 procent. Naopak, dosavadní spolumajitel Patrik Tkáč z EPH zcela odchází. Do dceřiné firmy EPIF vstoupila australská investiční skupina firma Macquarie.  

Australská skupina Macquarie oznámila, že se stává majitelem 30 procent klíčového aktiva EPH, infrastrukturního holdingu EPIF. Jeho součástí jsou firmy zaměřující se na přepravu plynu a na rozvod elektřiny a tepla v Česku a na Slovensku.

Peníze, která EPH získá vstupem Australanů do EPIF – má jít o více než 50 miliard korun – použije na vyplacení dosavadních akcionářů EPH.

Tkáč by měl odchodem z EPH získat více než 70 miliard korun. Investoři z J&T si přijdou na zhruba 40 miliard korun.

Skupina fondů Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) je největším správcem infrastrukturního majetku na světě. Spravuje podíly v úhrnné hodnotě více než 100 miliard dolarů.

EPIF ovládá plynové zásobníky a distribuční sítě na prodej plynu i elektřiny na Slovensku a v Česku.

Také Firma vlastní téměř poloviční podíl ve slovenském plynovodu Eustream, který zajišťuje transport ruského plynu přes Ukrajinu do západní a jižní Evropy.

V Česku ovládá EPIF skupinu tepláren, z nichž největší je Pražská teplárenská. Od loňska také drží teplárnu, která dodává 60 procent tepla pro Budapešť. (sfr)