Skotsko chce do roku 2020 zopakovat referendum o odtržení od Velké Británie.

Skotsko se již podruhé v krátkém čase pokusí odtrhnout od Velké Brinátie. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že Skotsko pravděpodobně do konce roku 2020 uspořádá nové referendum o nezávislosti.

První referendum o „scotexitu“ se konalo v září 2014. Příznivci nezávislosti Skotska na Británii v něm však prohráli. Pro setrvání Skotska ve Spojeném království hlasovalo 55,3 % voličů.

Novým impulzem pro skotský secesionismus byl brexit, respektive referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, které se konalo v červnu 2016.

Voliči ve Spojeném království v referendu rozhodli o vystoupení Británie z EU. V samotném Skotsku byl však výsledek opačný. Pro pokračování členství v Evropské unii hlasovalo 62 procent skotských voličů .

Ministerská předsedkyně Skotska Nicola Sturgeonová již oznámila, že návrh zákona o referendu o nezávislosti Skotska zveřejní příští týden.

Skotsko chce setrvat v Evropské unii a požádalo centrální britskou vládu, aby Skotům umožnila podílet se na vyjednávání nových vztahů mezi Británií a unií. To však britská premiérka Theresa Mayová odmítá.

Existuje obava, že odchod Británie z EU připraví Skotsko o 80 tisíc pracovních míst.

„Skotové nehlasovali pro to, aby naše podniky čelily daňovým bariérám nebo aby naši občané potřebovali na dovolenou víza. Do této situace nás uvrhla vaše strana,“ kritizovala Sturgeonová centrální britskou vládu. (sfr)