Česko přijde o desítky miliard korun kvůli odchodu Británie z EU i kvůli novému migračnímu fondu.

Česko kvůli brexitu přijde o desítky miliard korun. Varovala před tím ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Vyzvala proto všechny příslušné orgány k frontálnímu útoku na eurofondy dříve, než budou vyčerpány. V aktuálním sedmiletém období má Česko nárok získat zhruba 650 miliard korun z kapes bohatších daňových poplatníků z EU.

Velká Británie je v současné době třetím největším plátcem do evropského rozpočtu. Podle Šlechtové bude proces vystoupení Británie z EU trvat do roku 2019, ale může být i kratší.

„Proto třeba už od roku 2019 můžeme být bez britských peněz,“ uvedla.

Z částky, kterou nebude mít Česko v momentě vystoupení Velké Británie z EU vyčerpanou, by tak ČR přišla zhruba o pětinu.

Česká republika má na programové období 2014 – 2020 v rozpočtu Evropské unie na dotace přiděleno zhruba 650 miliard korun.

Ministryně proto apelovala na všechny orgány, které vypisují výzvy v jednotlivých programech, aby do konce roku vypsaly minimálně 70 procent těchto výzev.

Podle Šlechtové totiž hrozí, že by Evropská komise mohla programové období zkrátit.

Výslovně odkázala na nově vznikající „migrační fond“ a s ním spojené nové finanční potřeby Evropské unie.

V rámci EU se totiž objevily názory, že by měly přijít o evropské dotace ty země střední a východní Evropy, které nechtějí přijímat uprchlíky. Takto ušetřené prostředky by pak putovaly do nové migračního fondu.

Dotace Česku skončí

Ministryně upozornila, že se blíží doba, kdy Česko nebude mít na eurodotace nárok. Šlechtové resort počítá s tím, že Česko bude peníze z aktuálního období moci čerpat až do roku 2023.

„Ale může se stát, že skončíme už v roce 2020 a příjemci o ně přijdou,“ zdůraznila Šlechtová.

„Nechci šířit poplašné informace vůči příjemcům, ale je to fakt,“ doplnila. (sfr)