USA údajně plánují velký kybernetický útok na Rusko a na prezidenta Putina.

Spojené státy chystají velký kybernetický útok na Rusko a na prezidenta Putina. Uvedla to NBC s odvoláním na představitele americké tajné služby. Má jít o „odvetný útok“, který připravuje CIA na žádost prezidenta Baracka Obamy.

Americká vláda oficiálně obvinila Rusko z kybernetických útoků proti USA s tím, že tyto údajné ruské útoky měly narušit prezidentské volby.

Rusko tato obvinění odmítlo.

Americká zpravodajská služba prý již začala s otevíráním „kybernetických vrátek“, tedy přístupových cest. Současně také vybírá cíle útoků koná další přípravy na  kybernetickou operaci proti Rusku.

Jedním z nástrojů útoku má být zveřejnění materiálů očerňujících ruského prezidenta Putina. CIA prý už shromáždila velké množství dokumentů, jejichž zveřejnění bude odhalovat Putinovy „špinavé praktiky“.

Moskva označila zprávy o připravovaném útoku za „agresivní signál“. Rusko chce na útok ze strany USA „adekvátně reagovat“.

Americký viceprezident Joe Biden na stanici NBC News uvedl, USA připravují pro Putina „vzkaz“.

Útok na Putina bude podle Bidena proveden v době, kterou si USA sami stanoví a za podmínek, které přinesou ten největší možný dopad.

Jedním z možných cílů útoku má být údajně infrastruktura, kterou Rusko cenzuruje vnitřní internetový provoz.

Uvažuje se také o zveřejnění finančních transakcí Putina a jeho spolupracovníků.

Útok na demokraty

Neznámí hackeři v dubnu letošního roku zaútočili na servery Demokratické strany USA.

Těsně před červencovým nominačním sjezdem demokratů zveřejnil server WikiLeaks 20 tisíc ukradených e-mailů demokratických předáků. Část z nich naznačovala, že vedení Demokratické strany v primárkách upřednostňovalo Hillary Clintonovou před jejím soupeřem Berniem Sandersem. To ve straně vyvolalo velký skandál. (sfr)