Slovenský prezident Andrej Kiska se na summitu V4 postavil proti dosavadní protiimigrační politice visegrádské čtyřky.

Slovenský premiér Andrej Kiska se pokusil rozbít protiimigrační alianci zemí visegrádské čtyřky (V4). Na summitu prezidentů států V4 v polském Lańcutu kritizoval Kiska visegrádskou čtyřku za to, že ještě nikdy neměla tak špatnou pověst. Kiska obvinil visegrádskou čtyřku za to, že se údajně snaží zneužívat spojenectví V4 k vnitropolitickým záměrům.

Visegrádskou čtyřku tvoří Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko.

Slovenský prezident Andrej Kiska na summitu v polském Lańcutu prohlásil, že visegrádská čtyřka má v současnosti nejhorší obraz ve své historii. Představitelé ostatních zemí však Kiskovu kritiku působení visegrádské čtyřky odmítli.

Český prezident Miloš Zeman zdůraznil, že společenství zemí V4 je „moudřejší než zbytek Evropské unie“.

„V4 se ukázala jako politicky moudřejší a prozíravější, než byl zbytek EU, a to zejména u migrační krize,“ prohlásil Zeman.

Kiska na setkání V4 vyzval všechny prezidenty, aby „působili na všechny nejvyšší politiky, aby nepoužívali V4 jako štít pro své vnitropolitické záměry“.

Kisky také apeloval na změnu dosavadního působení visegrádské čtyřky, která dnes představuje opozici vůči dosavadní oficiální imigrační politice Evropské unie.

Podle Kisky musí visegrádská čtyřka do Bruselu vyslat signál, ze kterého by vyplynulo, že „všichni vidíme V4 v jediné společné a silné Evropě“.

O připojení k visegrádské skupině usiluje také část politické scény v Rakousku. Požadavek strany FPÖ na připojení k V4 však odmítla dolní komora rakouského parlamentu.

Podle předsedy FPÖ Hanse Christiana Stracheho tvoří země V4 v rámci EU protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové.

Strache řekl, že šanci na reformu EU vidí právě v posílení visegrádské skupiny o Rakousko.

Rozšíření V4 o Rakousko však odmítl český premiér Bohuslav Sobotka. (sfr)