Skotsko připravuje nové referendum o nezávislosti na Británii.

Skotská vláda chystá nové hlasování o nezávislosti na Velké Británii, od které se chce oddělit. Reaguje tak na výsledky červnového referenda, ve kterém si Británie odhlasovala vystoupení z Evropské unie. Návrh zákona o skotském referendu by měl být zveřejněn příští týden.

„Jsem rozhodnuta, že Skotsko bude schopno zvážit otázku nezávislosti ještě před odchodem Velké Británie z Evropské unie, pokud je to nezbytné k ochránění zájmů naší země. Proto mohu potvrdit, že příští týden bude za účelem konzultací představen zákon o referendu o nezávislosti,“ uvedla první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová.

Na základě tohoto zákona by následně proběhlo všelidové hlasování. V případě úspěchu referenda by nezávislost Skotska ještě musel zvláštním zákonem schválit britský parlament. Proti vypsání referenda se před časem vyslovila britská premiérka Theresa Mayová.

Skotsko hlasovalo o samostatnosti poprvé v roce 2014, plebiscit však vyhráli stoupenci jednotné Británie. Setrvání tehdy podpořilo přes 55 procent hlasujících. Situaci ale změnilo červnové referendum, v němž Britové rozhodli o vystoupení z Evropské unie.

Skotská vláda chce v Unii setrvat a upozornila, že pokud Skotové toto stanovisko podpoří, bude na stole otázka nového skotského referenda o samostatnosti.

Británie se vůči návrhu o vyhlášení referenda okamžitě vymezila

Skotové si chtějí udržet i nadále pevné vztahy s EU, a proto žádají Londýn, aby jim umožnil ovlivňovat vyjednávání nových vztahů mezi Británií a Unií. Avšak britská premiérka Mayová odmítá, aby britský, natož nějaký regionální parlament hlasoval o strategii a podmínkách jejího vyjednávání s Bruselem a 27 evropskými partnery.

Právě nesmlouvavý postoj britské vlády nutí podle skotské premiérky její zemi k novému referendu.

„Nemyslím si, že lidé ve Skotsku by pro brexit hlasovali. Nehlasovali proti ekonomické racionalitě, nehlasovali pro to, aby naše podniky čelily daňovým bariérám nebo aby naši dovolenkáři potřebovali víza. Skotsko si nevybralo tuto situaci. To vaše strana nás do ní uvrhla,“ vzkázala Sturgeonová britské premiérce.

Sturgeonová se mimo jiné obává se, že brexit připraví Skotsko o 80 tisíc pracovních míst.

(pel)