Východní země odmítající uprchlíky by měly přijít o dotace EU.

Země východní části Evropské unie, které odmítají přebírat uprchlíky z jiných členských zemí na základě schválených kvót, by měly přijít o evropské dotace. V italském parlamentu to uvedl premiér Matteo Renzi. Přijímat běžence se zdráhají především země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

„Je nutné, aby Itálie podpořila velmi tvrdý postoj vůči zemím, které obdržely z Evropské unie spoustu peněz na obnovu svých území a které se nyní vyhýbají svým závazkům při přerozdělování imigrantů,“ uvedl Renzi, který se stejně jako ostatní hlavy států a vlád EU zúčastní příští týden unijního summitu v Bruselu.

„Pozitivní aspekty členství v unii musí být vyváženy povinnostmi, které z něj vyplývají,“ dodal Renzi.

Výsledky zářijového summitu EU v Bratislavě italský premiér ostře kritizoval jako nedostatečné. Závěrečný dokument podle něj obsahoval jen „seznam slibů“.

K odpůrcům kvót na přerozdělování migrantů patří především země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, které zároveň kritizují i návrhy na trestání zemí odmítajících kvóty v podobě omezování evropských dotací.

Na počátku října se v Maďarsku konalo referendum o kvótách. Drtivá většina hlasujících je odmítla, hlasování bylo ale kvůli nízké účasti neplatné.

Od počátku roku 2014 do Itálie přes Středozemní moře připlulo více než 460 tisíc migrantů.

Zhruba 160 tisíc jich v zemi zůstalo, většina ostatních se vydala na cestu do zbylých částí Evropy.

Z 39 600 migrantů, kteří měli odejít z Itálie do jiných členských zemí na základě kvót EU, dosud zemi opustilo podle Evropské komise jen 1300. Z Řecka, kde je 66 400 uprchlíků, převzaly další členské země pouze 4600 migrantů.

(pel)