Německo chystá omezení dávek pro cizince z EU.

Německo omezí výplatu sociálních dávek občanům ostatních zemí Evropské unie, kteří ve spolkové republice nepracují. Návrh má omezit přistěhovalectví kvůli systému sociálního zabezpečení. Nárok na dávky budou nově mít pouze lidé, kteří v Německu žijí nejméně 5 let. 

O návrhu, za nímž stojí ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová, bude příští týden jednat německá vláda. Hlavním cílem je omezení přistěhovalectví kvůli systému sociálního zabezpečení, zejména ze strany občanů východoevropských zemí.

Sociální demokratka Nahlesová o plánovaných změnách informovala už na konci loňského roku, její materiál byl ale dlouhou dobu v připomínkovém řízení.

Výhrady k němu měl podle německých médií zejména ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU), který požadoval ještě přísnější regulaci výplat dávek cizincům ze zemí EU.

Nahlesová návrhem zákona reagovala na loňské rozhodnutí Spolkového sociálního soudu (BSG), podle něhož mají cizinci ze zemí EU pobývající v Německu více než 6 měsíců nárok na určité sociální dávky v zákonné výši.

Svaz měst a obcí se obával, že komunám v důsledku rozhodnutí soudu výrazně stoupnou výdaje v této oblasti. Odhadoval, že by dodatečný nárok na finanční podporu získalo asi 130 tisíc lidí. Změna zákona by tomu měla zabránit, a proto očekávaný krok vlády sdružení uvítalo.

(pel)