V žebříčku miliardářů z České republiky vede nadále Petr Kellner.

Petr Kellner je nadále nejbohatším člověkem z Česka. Jeho majetek má hodnotu 255 miliard. Druhý nejbohatší je ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš s majetkem ve výši 70 miliard korun. O třetí místo se dělí realitní magnát Radovan Vítek a majitel skupiny KKCG Karel Komárek.

Pořadí miliardářů z Česka sestavil časopis Forbes. Komárkův a Vítkův majetek je odhadován shodně na 49 miliard korun.

Významný posun vzhůru zaznamenal v žebříčku Daniel Křetínský, jehož majetek se vyšplhal na 22 miliard Kč. Dotáhl se tak na někdejšího silného rivala v energetickém sektoru Pavla Tykače.

Tykačův majetek se drží na 31 miliardách, které mu v žebříčku zaručují 5. místo. Křetínský je na 6. místě.

Naopak, majetek Zdeňka Bakaly klesl o 2 miliardy korun a v pořadí tuzemských miliardářů se letos umístil na 7. místě.

Celkových 846 miliard

Majetek 60 nejbohatších byznysmenů z Česka se zvýšil na celkových 846 miliard korun. Důvodem jejich bohatnutí je růst české ekonomiky, což se projevilo na tržbách a především ziscích jednotlivých firem.

Uváděný majetek je odhadem čistého jmění, které vyjadřuje, kolik by daný člověk mohl získat peněz, pokud by se rozhodl prodat všechen svůj majetek, tedy hlavně firmy, cenné papíry, významné nemovitosti a zároveň by zaplatil všechny své dluhy.

Ve světě je Kellner číslo 93

V žebříčku nejbohatších lidí na světě sestavovaném agenturou Bloomberg je Petr Kellner na 93. místě s odhadovaným majetkem (v přepočtu) 283,2 miliardy korun.

Nejbohatší na světě je podle tohoto žebříčku Bill Gates s majetkem 88,9 miliard dolarů (2,1 bilionu korun).

Na dalších místech se drží Amancio Ortega, Jeff Bezos, Warren Buffett a Marc Zuckerberg. (sfr)