Američani ukončili spolupráci s Ruskem, jejímž cílem bylo ukončit válku v Sýrii.

Rusko poslalo do Sýrie nejmodernější protiraketový systém, který je schopen odrazit jakýkoliv americký útok řízenými střelami či letadly. Je to poprvé, kdy Rusko tyto zbraně rozmístili mimo své území. Dále se tak vyhrocuje situace poté, kdy USA ukončily spolupráci s Ruskem při řešení konfliktu v Sýrii.

Komponenty systému SA-23 dorazily na ruskou námořní základnu Tartús. Rusové uvedli, že v Sýrii rozmístili nejvýkonnější protiletecký systém S-400.

Rusko tak zřejmě chce plně ovládnout vzdušný prostor nad Sýrií a zabránit bombardování proti syrským vládním jendotkám.

vládním zabránit De facto tím vytváří podmínky pro to, aby byli Rusové i Syřané na nebi neomezenými pány, a kdokoli by se pokusil bombardovat syrské jednotky plnící nějaký úkol, který není v rámci dohod oprávněný, tak by pravděpodobně vyhrožovali tím, že tyto systémy budou použity,“ prohlásil generál v záloze Jiří Šedivý.

 

raketovy-system-s-400

Konec spolupráce Rusko – USA

USA v Sýrii přerušily dvoustrannou spolupráci s Ruskem při řešení tamního konfliktu. Podle Američanů neplní Moskva své závazky. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí.

K vyhrocení vztahů USA s Ruskem došlo v souvislosti s bombardováním syrského města Aleppo.

Washingtonu uvedl, že další spolupráce s Ruskem nemá smysl v situaci, ruské a syrské letouny bombardují město Aleppo.

Rusko však v reakci obvinilo Američany s tím, že to byly právě USA, kdo nedokázal splnit klíčové podmínky dohody o Sýrii.

Podle Moskvy se teď USA snaží svoji vlastní vinu svalovat na jiné.

USA upřesnily, že s Ruskem ukončují spolupráci, která měla vést k ukončení násilností v Sýrii. Washington ale nepřerušuje všechny kontakty s Moskvou v syrské otázce.

Zatím jen ze Sýrie odsune své lidi, kteří měli zajišťovat vojenskou a zpravodajskou spolupráci s Ruskem v Sýrii v případě, že by se v zemi podařilo udržet příměří.

Rusko v posledních dnech pokračovalo společně se syrskou vládní armádou v bombardování města Aleppo. Při tom údajně zahynulo již několik stovek civilistů.

Ruské ministerstvo zahraničí však argumentuje tím, že nečinnost USA vedla k tomu, že se radikálové přeskupili, získali zbraně a zmobilizovali své zdroje.

Příměří pro Sýrii bylo dojednáno 9. září. V polovině září však bylo porušeno poté, co americké letouny omylem zaútočily na syrské vojáky.

Následoval útok na humanitární konvoj v provincii Aleppo, z něhož USA a další země obvinily Rusko. to však jakoukoliv zodpovědnost odmítlo. (sfr)