Volkswagen vyplatí odškodnění americkým distributorům za emisní skandál. Každý z 652 dealerů aut značky VW v USA má obdržet v průměru 1,85 milionu dolarů.

Koncern Volkswagen se v reakci na emisní skandál dohodl se svými americkými distributory na výplatě odškodnění. Každý z 652 dealerů aut značky VW v USA by měl obdržet v průměru 1,85 milionu dolarů (44,5 milionu Kč) v průběhu následujících 18 měsíců.

Odhalení nelegálního softwaru, který umožňoval obejít naftovým motorům emisní limity při testech, přivedlo koncern VW do vážných problémů s americkými regulátory a významně poškodilo odbyt aut značky VW v USA.

Američtí prodejci se sjednotili v hromadné žalobě na výrobce a žádali kompenzaci především za nyní neprodejné zásoby aut a potenciální ztrátu hodnoty jejich prodejen.

Současná dohoda s dealery, kterou ještě musí schválit příslušný federální soud, představuje pro Volkswagen vyřešení jen malé části ze všech vznesených žalob. Společnost vyčlenila na řešení následků emisního skandálu částku přesahující 20 miliard dolarů (481 miliard Kč).

Ani tato ohromná suma však nemusí být dostatečná. Inženýři VW zatím americkým úřadům uspokojivě neprokázali, že jsou schopni upravit naftové motory tak, aby emisní limity splňovaly.

Stále proto hrozí, že koncern VW bude muset odkoupit od amerických řidičů všechny automobily s nelegálním softwarem zpět. (maj)