Státní rozpočet České republiky se na konci září 2016 dostal do rekordního přebytku 82,3 miliardy korun.

Státní rozpočet České republiky se na konci letošního září dostal do rekordního přebytku 82,3 miliardy korun. Přebytek tak nadále roste, když v srpnu činil 81,2 miliardy. Na letošní rok byl přitom schválen deficit státního rozpočtu ve výši 70 miliard a na rok 2017 počítá vláda s deficitem 60 miliard korun.

Zářijový výsledek je nejvyšším měsíčním přebytkem od vzniku české republiky.

Celkové příjmy rozpočtu ve srovnání s loňskem v září stouply o 57 miliard na 965,2 miliardy korun.

Celkové výdaje klesly o 28,4 miliardy na 882,9 miliardy korun.

Na daních stát od začátku roku do konce září vybral 470,2 miliardy korun, což je o 34,3 miliardy více než za stejné období loňského roku.

Na dani z přidané hodnoty stát vybral o 6,8 miliardy více, celkem již 173,6 miliardy korun.

Podle ministerstva financí měly na zvýšení výběru DPH vliv zejména nižší nadměrné odpočty.

„Pokles nadměrných odpočtů je způsoben hlavně účinností letos zavedeného kontrolního hlášení, které cílí na eliminaci podvodů, kdy jsou neoprávněně nárokovány nadměrné odpočty DPH,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

K růstu inkasa DPH v září podle ministerstva přispěla také meziročně vyšší spotřeba domácností a vlády.

„Dosavadní průběh inkasa předběžně indikuje, že kontrolní hlášení je v rukou Finanční správy účinným nástrojem v boji s daňovými podvody,“ podotklo  dále ministerstvo.

Pozitivní dopady na měla nízká nezaměstnanost. Stát díky tomu letos vybral o téměř 18 miliard korun více na sociálním pojistném a o 5,6 miliardy více na daních z příjmů ze závislé činnosti.

Podstatnou roli při zvýšení přebytku hrálo i snížení státních výdajů na investice, což negativně dopadlo zejména na stavební firmy. Meziroční snížení kapitálových výdajů již dosáhlo 37 miliard korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil 383 miliard korun, což je meziroční růst o 10,6 miliardy korun. Nejvíce se na tom podílely výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 8,7 miliardy na zhruba 297 miliard korun.

Státní dluh ČR klesl

Ministerstvo financí informovalo, že ke konci září poklesl státní dluh o 12,9 miliardy korun. V současné době činí 1660,1 miliardy korun. Na každého obyvatele České republiky tak hypoteticky připadá dluh více než 157 tisíc Kč.

„Když jsem poprvé vstoupil do ministerské kanceláře, kde všichni mí předchůdci dluh pouze navyšovali, byl státní dluh o 23,2 miliardy vyšší“, uvedl s odkazem na absolutní výši státního dluhu na konci roku 2013 ministr financí Andrej Babiš.

Ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) klesl státní dluh na 35,5 procenta HDP, což je o 5,6 procentního bodu méně než v roce 2013.

„Tato úroveň nebude překročena ani za celý rok 2016 a jedná se tak o nejnižší hodnotu od roku 2011,“ konstatovalo ministerstvo.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu právě snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem. (sfr)