Británie nezruší platnost legislativy EU na území Spojeného království ihned po uskutečnění Brexitu. Nepotřebné evropské zákony bude rušit postupně.

Brexit nebude znamenat okamžitý konec platnost zákonů EU ve Velké Británii. I po odchodu Británie z EU zůstane evropská legislativa součástí britského právního řádu. Brexit začne nejpozději v březnu roku 2017, uvedla britská premiéra Mayová.

Nepotřebné evropské zákony se budou rušit postupně v následujících letech. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová před výroční konferencí Konzervativců.

Okamžikem odchodu Spojeného království z Evropské unie tak nepřestanou v Británii automaticky platit všechna pravidla EU a jednotného trhu. Postupné rušení nepotřebné evropské legislativy má podle britské televizní stanice ITV uklidnit investory.

Brexit začne v březnu 2017

Premiérka Mayové ještě před začátkem výroční konference své strany uvedla, že Británie spustí článek 50 unijní smlouvy o vystoupení z EU do konce března 2017.

Mayová také slíbila, že zákon o vystoupení z EU představí v příštím proslovu královny Alžběty II. v parlamentu. Bude to podle ní první krok k tomu, aby se Spojené království zase stalo suverénní a nezávislou zemí. (sfr)