Odbory požadují, aby školy po celé ČR ještě více řídilo ministerstvo školství.

Školské odbory požadují větší centralizaci školství a ještě více peněz do školství. Kompetence ministerstva školství při řízení škol by se podle odborářů měly zvýšit. S těmito požadavky přišly odbory v deklaraci k 50. výročí Charty učitelů. Návrh státního rozpočtu na rok 2017 přitom počítá s navýšením prostředků do resortu školství o více než 14 miliard Kč.

Podle odborářů by více peněz do školství mělo jít nejen na růst platů učitelů, ale i nepedagogických pracovníků. Návrh státního rozpočtu na rok 2017, který již schválila vláda, přitom počítá s navýšením objemu prostředků ministerstvu školství na 156,4 mld. Kč, což je o zhruba 14 miliard Kč více (navýšení o 10 %), než kolik má resort dostat v roce 2016.

Významně má přitom v příštím roce narůst i objem prostředků na platy v resortu školství. Zatímco v letošním roce má jít na platy ve školství 65,3 miliardy korun, v roce 2017 to podle návrhu státního rozpočtu má být téměř 71 miliard korun (70,9 mld. Kč).

Počet zaměstnanců ve školství se však má zvýšit o zhruba 3 tisíce lidí na celkových 227.470 zaměstnanců. Převážná většina nových míst přibude v regionálním školství a organizacích přímo řízených ministerstvem.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka je potřeba rozpočty školství zvýšit, aby pedagogická práce byla atraktivním povoláním. v současné době tomu tak podle něho není.

Ministryně školství Kateřina Valachová chce dále usilovat o pokračování růstu výdajů na všechny oblasti školství do roku 2020. (sfr)