Maďaři v referendu odmítli povinné kvóty na uprchlíky. Plebiscit je však formálně kvůli nízké účasti voličů neplatný. Maďaři už dříve proti nelegálním migrantům vybudovali preventivní plot na hranici se Srbskem.

Maďaři v nedělním referendu odmítli povinné kvóty Evropské unie na přerozdělování uprchlíků. Proti kvótám se vyslovilo 98 procent voličů. Referendum je však formálně neplatné, protože k hlasování dorazilo jen 43 % oprávněných voličů. K planosti referenda byla zapotřebí nadpoloviční účast. 

Otázka, na kterou Maďaři v referendu odpovídali, zněla: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“.

Samotná maďarská vláda Orbánovy strany FIDESZ organizovala rozsáhlou billboardovou a mediální kampaň s cílem přilákat co nejvyšší počet voličů k účasti v referendu. Vynaložila na ni v přepočtu více než 1 miliardu Kč.

Naopak opozice většinou vyzývala voliče, aby se plebiscitu neúčastnili.

orban

Orbán hlásí vítězství  

Vláda Viktora Orbána výsledek označila za vítězství s tím, že výsledek referenda je politicky i právně závazný.

V případě neplatnosti referenda označil Orbán za nejdůležitější to, zda většina voličů odmítne unijní kvóty. Pokud většina voličů v referendu řekne kvótám „Ne“, pak maďarský parlament migranty odmítne a takové rozhodnutí bude součástí právního systému země.

Předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány označil výsledek referenda za vítězství opozice. Orbán podle něho utrpěl obrovskou porážku.

Orbánova vláda však argumentuje tím, že proti kvótám se v referendu vyslovilo více lidí, než kolik před 13 lety hlasovalo pro vstup Maďarska do Evropské unie.

Maďarská vláda považuje migrační kvóty Evropské unie za porušení své státní svrchovanosti.

Podle rozhodnutí Evropské unie musí Maďarsko přijmout 1294 ilegálních migrantů z celkových 160 tisíc, které chce Brusel přerozdělit do zemí EU. Koncem loňského roku podala maďarská vláda na toto unijní rozhodnutí stížnost k Soudnímu dvoru EU. (sfr)