Český prezident Miloš Zeman přirovnal Islámský stát k "anticivilizaci" a kanibalům.

Český prezident Miloš Zeman ve svém projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos přirovnal tzv. Islámský stát k „anticivilizaci“ a ke kanibalům, se kterými nelze vést dialog. Podle něj je Islámský stát je něco jako sociální rakovina, která se nadále šíří mimo Irák a Sýrii a chce zničit existující civilizace.

„Připomenu vám příklad z minulého století, příklad nacismu, který se nejprve snažil zničit Židy, potom Slovany a postupně další a další,“ řekl Zeman v ruštině na konferenci, kterou pořádá podnikatel Vladimir Jakunin, stoupenec a blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

Podle Zemana nelze diskutovat s kanibaly, protože „pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem“.

Zeman také zmínil knihu Inside IS – 10 dnů v ‚Islámském státě‘ německého novináře Jürgena Todenhöfera, v níž podle něj jeden z vůdců IS mluví o zabíjení nevěřících.

„A jestli bude třeba, zabijeme 100 milionů lidí, 200 milionů lidí, 300 milionů lidí,“ citoval Zeman z knihy.

Dodal, že to je více, než zabili nacisté.

„Jistě, že můžete říct, že je to šílenství, ale pokud jste si přečetli Mein Kampf Adolfa Hitlera, tak ten také chápali jako úplné šílenství, a ono se skoro vyplnilo,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman se rhodské konference účastní již poněkolikáté. Loni ho za to kritizovala opozice. Tehdy mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce a postavil se proti sankcím, které Evropská unie a další západní státy přijaly proti Rusku.

Zakladatel a pořadatel rhodoského fóra a Putinův přítel Jakunin byl po ruské anexi Krymu zařazen na sankční seznam USA. Obchodní aktivity Jakunina byly několikrát terčem stížností a žalob ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Jakunin ale jeho obvinění kategoricky odmítl.

(pel)