Konec ukrývání peněz v daňových rájích -údaje, kdo má konto v zahraničí a kolik na něm je peněz, budou už od příštího roku plynout do Česka pravidelně a ve velkém.

Ukrývání peněz v daňových rájích je konec. Česká republika se zapojila do tzv. automatické výměny informací a bude sdílet údaje o bankovních účtech se 130 zeměmi. Údaje, kdo má konto v zahraničí a kolik na něm je peněz, budou už od příštího roku plynout do Česka pravidelně a ve velkém.

Tuto novinku na jaře schválila sněmovna a podle daňových expertů může znamenat průlom především v tom, že Češi už své peníze před tuzemským finančním úřadem neschovají.

A to ani v tradičních daňových rájích − na seznamu zemí zapojených do výměny jsou ostrovy v Karibiku i oblíbené Kypr, Panama nebo Jersey.

Mohou tedy čekat, že se jich stát začne hromadně ptát, kde ke svému majetku přišli a jestli ho řádně zdanili.

„Dá se říct, že je to soumrak nekalého ulívání peněz do zahraničí. Český finanční úřad se o nich nově dozví, není tam možnost úniku,“ říká Ivan Fučík, partner společnosti Fučík & Partners, která se věnuje daňovému poradenství a auditu.

Peníze nepůjdou ukrýt ani v off-shorech

První balík informací ze světových bank dorazí podle mezinárodních dohod nejpozději do roka − do 30. září 2017. Do stejného termínu na oplátku české úřady poskytnou data o účtech a jejich majitelích cizincích finančním úřadům v zahraničí.

Za letošní rok půjde o informace z 54 států, další desítky přibudou v roce 2018. Jejich seznam ještě není uzavřený, protože další země se k systému stále připojují.

„Pro finanční správu je důležité, že se informačně otevřely i dříve nedostupné jurisdikce,“ potvrdila mluvčí Generálního finančního ředitelství Linda Paterová.

Výměna informací se bude týkat fyzických osob, které mají napsané účty na své jméno, ale i lidí, kteří − ať už veřejně, nebo skrytě − stojí za nějakou zahraniční společností. Nebude přitom důležité, kdo například v off-shoru oficiálně firmu zastupuje − jestli advokát, nebo místní bílý kůň −, nýbrž kdo je jejím skutečným vlastníkem. Banka takového člověka bude muset odtajnit a údaje o jeho penězích poskytnout do jeho domovské země.

Půjde o desetitisíce záznamů

Banky však nebudou muset předávat informace o účtech všech lidí, kteří mají firmu v cizině. Podle mezinárodní dohody má jít pouze o takzvané pasivní společnosti − takové, které mají víc než 50 procent hrubých příjmů z dividend, úroků nebo nájmů. Takže velmi zjednodušeně: nic nevyrábějí, jen do nich například majitelé firem v Česku odkládají své zisky.

Kolik Čechů výměna informací zasáhne, se dá jen těžko odhadnout. Daňoví poradci předběžně počítají, že to mohou být i statisíce lidí. Podle analytiků společnosti Bisnode, která se věnuje sledování offshorových struktur, mělo v prvním pololetí letošního roku 13 434 českých firem vlastníka v daňovém ráji.

K tomu je nutné přičíst další Čechy, kteří mají účty po Evropě nebo v Americe. Ani Generální finanční ředitelství netuší, kolik údajů mu může přijít. Zatím odhaduje, že se bude jednat o desetitisíce záznamů.

(pel)