Ministerstvo obrany si v tendru na servis armádních Airbusů vybralo společnost Glomex MS. Ta bude podle smlouvy zajišťovat servis pro armádní letouny Airbus A319-115(CJ) do konce roku 2021.

Ministerstvo obrany ČR si v tendru na servis armádních Airbusů vybralo společnost Glomex MS. Ministerstvo již s firmou Glomex MS podepsalo smlouvu na zajišťování servisu pro armádní letouny Airbus A319-115(CJ) s platností do konce roku 2021.

Glomex MS, který je v Česku exkluzivním partnerem největšího světového poskytovatele servisních služeb v letectví, německé Lufthansa Technik AG, uspěla na základě výsledku otevřeného výběrového řízení, v němž předložila nejlepší nabídku splňující podmínky zadavatele.

Smlouva zahrnuje komplexní zabezpečení servisu pro letouny A319-115(CJ) vzdušných sil Armády ČR.

Jde o zabezpečení vyšších stupňů údržby, výměny těžkých agregátů, dodávky náhradních dílů a další práce, které neprovádí sám uživatel. Součástí služeb je i urgentní zajišťování oprav a náhradních dílů v kritických situacích typu AOG (Aircraft On Ground – situace, kdy letadlo v důsledku závady není letuschopné a je třeba provést rychlou opravu v řádu několika hodin).

Lufthansa Technik AG je generálním subdodavatelem Glomexu MS pro tuto smlouvu. Plnění smlouvy společnost Lufthansa zabezpečí prostřednictvím svého programu VIP Maintenance Management Services uzpůsobeného přímo pro potřeby Ministerstva obrany ČR.

Zajištění životního cyklu Airbusů

„Servisní smlouva s Glomexem MS je pro český stát výhodná a znamená efektivní zajištění životního cyklu letounů Airbus,“ uvedl mediální zástupce firmy, Andrej Čírtek.

„Zároveň se zvýší rychlost i kvalita služeb, protože Lufthansa má celosvětovou síť servisních středisek a zajišťuje široké spektrum servisních služeb. V případě potřeby dokáže vyslat servisní tým kamkoliv na světě,“ upřesnil.

„Je nám ctí být partnerem pro zajišťování strategické servisní služby pro vzdušné síly Armády ČR spolu s předním světovým poskytovatelem servisních služeb, německou Lufthansa Technik AG,“ zdůraznil Jiří Sadílek, výkonný ředitel a jednatel firmy Glomex.

„Spolu s naším českým partnerem, společností Glomex MS, budeme realizovat servisní služby ve vynikajícím poměru výkon-cena, a to v případě potřeby kdekoliv na světě, podle požadavků vzdušných sil Armády ČR,“ prohlásil Wieland Timm, viceprezident divize pro prodej VIP zákazníkům společnosti Lufthansa Technik AG.

„Tento kontrakt otevírá cestu k dalším společným projektům nejen v České republice,“ dodal.

Lufthansa působí v letectví nejen jako poskytovatel servisních služeb, ale i jako vývojář a výrobce zejména interiérů letadel. Významně se podílela i na výrobě zástaveb do českých armádních letounů Airbus 319-115(CJ), které nyní bude servisovat.

Glomex dodává speciální vybavení

Firma Glomex MS se zaměřuje na dodávky speciálního vybavení, jeho servisu a výcvikových služeb pro vzdušné síly a speciální jednotky armády i policie.

U některých produktů (pokročilé systémy nočního vidění) disponuje vlastními výrobně-servisními kapacitami a skladovacími prostory.

Na trhu působí již od roku 1998. V minulosti Glomex například dodal armádě ČR speciální výškové vybavení pro piloty letounů CASA C-295 a je již řadu let významným dovozcem náhradních dílů pro leteckou techniku do České republiky. (sfr)