Důvěra v českou ekonomiku v září mírně stoupla.

Důvěra v českou ekonomiku se v září mírně zvýšila o 0,3 bodu na 97,1 bodu. Mezi podnikateli sice důvěra klesla, ale u spotřebitelů naopak vzrostla. 

Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně nepatrně snížil o 0,1 bodu na hodnotu 95,2 a indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu na hodnotu 106,4.

Oproti loňskému září se zvýšila také celková důvěra, a to o 1,2 bodu.

„Vysoká poptávka po práci a nízká nezaměstnanost vede k nízkým obavám ze ztráty zaměstnání. Spotřebitelé rovněž nezměnili obavy ze své finanční situace,“ komentovala aktuální data ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Mezi podnikateli se důvěra ve vybraných odvětvích služeb zvýšila o 1,2 bodu, zatímco v průmyslu se mírně snížila. Významně (o 5,1 bodu) se snížila důvěra ve stavebnictví.

„Stavebnictví je jediným sektorem, kde je nálada dlouhodobě nízká. Trpí zejména propadem veřejných investic a nejistotami ohledně metropolitního plánu,“ říká ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Podnikatelé ve stavebnictví očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví také nižší.

„Nedostatek zakázek snižuje očekávání pro další měsíce, a jak se zdá, ani dostatek peněz na nové projekty v tomto směru nic nemění. Zatímco dříve byl problémem nedostatek peněz a přebytek práce, nyní je tomu naopak,” domnívá se analytik ČSOB Petr Dufek.

„Peníze jsou a stavět není co. A dokonce ani bytová výstavba poháněná boomem celého realitního trhu nepředvádí nijak úctyhodný výkon,“ uvedl.

(pel)