Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Hyundai stávkoval celý den. Automobilku protesty připravily už o 114 tisíc aut za 54 miliard

Odbory v jihokorejské automobilce Hyundai celý den stávkovaly. Žádají výraznější zvýšení mezd, než jaké jim společnost dosud nabízela. Firma díky protestu zaznamenala výpadek produkce 114 tisíc vozů o celkové hodnotě 2,5 bilionu wonů (54 miliard korun).

Cena zemního plynu se stabilizovala, elektřina v nízkém napětí zdražila

Cena ročního kontraktu zemního plynu se stabilizovala – ve velkoodběru uzavírala na 400 Kč/MWh, v maloodběru kurz vzrostl o 0,5 procenta na konečných 401 Kč/MWh. Roční kontrakt elektřiny v nízkém napětí zdražil o 7,8 procenta na 748 Kč/MWh, ve vysokém napětí cena klesla proti předchozímu obchodování ze začátku září o 0,7 procenta na 750 Kč/MWh.

UniCredit se zbaví majetku a bude vydávat nové akcie. Chce tak získat až 432 miliard

Italská bankovní skupina UniCredit chce získat až 16 miliard eur (432,3 miliardy korun) prostřednictvím emise nových akcií a prodeje majetku. K prodeji chce UniCredit mimo jiné nabídnout internetového makléře FinecoBank. Banka nyní očekává nabídky na svou divizi správy majetku Pioneer a jedná s polskou PZU o prodeji podílu 40 procent v polské Bank Pekao.

Českému Nestlé loni stagnovaly tržby, přesto zvýšilo zisk o třetinu na 370 milionů. Vyrobilo cukrovinky za 5,6 miliard

České pobočce největšího světového výrobce cukrovinek Nestlé loni stagnovaly tržby na 11,3 miliardy korun, přesto zisk vzrostl o zhruba třetinu na 370,9 milionu korun. Firemní továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov vyrobily cukrovinky za více než 5,6 miliardy korun. Více než polovinu těchto produktů firma vyvezla.

Rozvoz z restaurací DámeJídlo.cz chystá investice do nových technologií

Tuzemská jednička v rozvozu jídel z restaurací DámeJídlo.cz se chystá rekordní investice do technologických systémů, díky kterým funguje. Budou to řádově desítky milionů korun. Výsledkem by měly být rychlejší a kvalitnější služby a lepší schopnost přicházet s novými produkty.

(pel)