Steven Hawking (vlevo) se letos spojil s ruským miliardářem a mecenášem Jurijem Milnerem (vpravo) a Markem Zuckerbergem v projektu, jehož cílem je nalézt mimozemský život.

Mimozemské civilizace jsou pro Zemi nebezpečné. Nejslavnější vědec světa, Steven Hawking, opět naléhavě varoval před případným setkáním s vyspělejšími civilizacemi. Podle Hawkinga by mimozemšťané chtěli Zemi dobýt.

Známý fyzik uvedl, že případné setkání s pokročilou mimozemskou civilizací by mohlo skončit podobně, jako setkání původních obyvatel amerického kontinentu s Evropany. To vedlo k dobytí Ameriky vyspělejší civilizací přicházející ze starého kontinentu.

Hawkinga v této souvislosti případné střetnutí mimozemské civilizace s tou pozemskou přirovnal k setkání Kryštofa Kolumba s americkými domorodci.

Jakákoliv snaha kontaktovat inteligentní cizí formy života by podle Hawkinga mohla být velmi riskantní.

Hawking dokonce tvrdí, že i kdyby Země zachytila mimozemský signál, měla by si případnou odpověď dobře rozmyslet.

Fyzik se domnívá, že by pokud mimozemská civilizace objevila naši planetu, je pravděpodobné, že ji bude chtít dobýt.

SETI: mimozemšťané budou přátelští 

Hawkingův varovný pohled však nesdílí například americká astronomka Jill Tarterová, spoluzakladatelka SETI Institute, který se zabývá hledání mimozemských civilizací.

Tarterová tvrdí, že civilizace, která dokáže cestovat vesmírem, bude zcela jistě na tak vysokém stupni inteligence, že by měla být mírná a vůči lidem přátelská.

845793_mimozemstani-na-marsu-nejsou_image_620

Ve vesmíru nejsme sami

Nalezení inteligentního života by podle Hawkinga bylo největším objevem v historii. Naznačil současně, že je čím dál více přesvědčen, že mimozemský život někde ve vesmíru musí existovat.

Domnívá se například, že bychom mohli zachytit signál z planety Gliese 832c. Zdůraznil však, že by lidstvo mělo pečlivě zvážit, zda na takový signál odpovědět a to i v případě, že by lidstvo potřebovala naléhavou pomoc.

Planeta Gliese 832c je pětkrát hmotnější než Země, které se však jinak v mnoha dalších parametrech velmi podobá.

Hawking dokonce tuto planetu označuje jako „Superzemě“.

Gliese 832c obíhá kolem své hvězdy jednou za zhruba 36 dní. Mohly by zde panovat podobné průměrné teploty jako na Zemi. Kvůli specifickému záření je ovšem podle Hawkinga vegetace na planetě Gliese pouze černá a fialová. (sfr)