Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Marriott převzal za 13 miliard Starwood. Vznikla největší hotelová skupina na světě

Hotelová společnost Marriott International dokončila převzetí konkurenční Starwood Hotels & Resorts Worldwide za 13 miliard dolarů (313,7 miliardy korun). Vznikla tak největší hotelová společnost na světě. Do jedné skupiny nyní patří několik z nejznámějších hotelových jmen, jako Marriott, Courtyard, Ritz Carlton, Sheraton, Westi, W a St. Regis.

Kellner se Šmejcem prodali šestiprocentní podíl v ruském Polymetalu za téměř 8 miliard

Investiční skupina PPF a firma Staroak limited Jiřího Šmejce prodaly zhruba 6 % v ruské těžařské společnosti Polymetal International za téměř 8 miliard korun. Ve společnosti těžící zlato a stříbro nabídli přibližně 26 milionů kmenových akcií, přičemž jedna stála 306 korun. Některé akcie Polymetalu koupí skupina ICT Group ruského podnikatele Alexandra Nesise.

Zájem o Twitter má Google či Salesforce. Akcie vyskočily o 15 procent

Zájem o převzetí americké společnosti Twitter má Google či Salesforce. Ceny akcií po zprávě vyskočily o více než 15 procent. Jednání nabírají na intenzitě a k převzetí by mohlo dojít ještě do konce letošního roku.

Aero Vodochody uzavřelo s armádou zakázky za 2,5 miliardy. Bude zajišťovat servis letounů

Aero Vodochody uzavřelo s armádou zakázky v hodnotě více než 2,5 miliardy korun. Společnost bude nadále zajišťovat servis letounů L-159 a L-39, které vyrobila. Kromě toho představí 3 jednomístné letouny na dvoumístné verze.

Honkong zůstává ekonomicky nejsvobodnější. Česko si polepšilo

Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa zůstává Hongkong, nejhůře je na tom ze 159 hodncených zemí Venezuela. Česká republika si výrazně polepšila, z 42. příčky se posunula se na 31. Z předních ekonomik světa USA obsadily 16. příčku, Německo 30. pozici, Rusko je 102. a Čína 113. Vyplývá to z indexu ekonomické svobody Economic Feedom of the World Index.

(pel)