Kalouskova TOPka na poslední chvíli navrhla odklad spuštění EET o 2 roky. Elektronická kontrola tržeb má v Česku začít letos v prosinci. (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) podnikatelů by se měla odložit o 2 roky. Návrh na odklad zavedení systému EET předložila Kalouskova TOP 09. Strana požaduje, aby EET začala platit od roku 2019 a to současně pro všechna podnikatelská odvětví, na která se zákon o EET vztahuje.

O návrhu na odložení začátku EET informoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

S podporou pro odložení EET může počítat u opoziční ODS. O návrhu na odložení kontroly tržeb chce také jednat s vládními stranami ČSSD a KDU-ČSL.

Návrh by podle TOP 09 měla Poslanecká sněmovna projednat ve zrychleném řízení – v něm může návrh definitivně schválit nebo zamítnout již v prvním čtení.

TOP 09 současně oznámila, že v případě svého volebního vítězství by evidenci tržeb zrušila.

Elektronická kontrola tržeb podnikatelů má být – podle schváleného a platného zákona – v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace.

Další odvětví se mají firmy do kontrolního systému zapojovat v následujících měsících.

Od března roku 2017 dopadne EET na maloobchodní a velkoobchodní firmy. V roce 2018 by už měly být evidovány další tržby včetně tržeb řemeslníků. Stánkový prodej občerstvení se do evidence tržeb zapojí od března 2018.

S návrhem na zavedení EET přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO). Systém EET má údajně zamezit daňovým únikům a narovnat podnikatelské prostředí v zemi.

Ostře proti kontrole tržeb se od samého začátku staví opoziční ODS, TOP 09 i SPD. (sfr)