Vláda schválila zvýšení platů pro státní zaměstnance o 4 procenta od 1. listopadu letošního roku.

Platy státních zaměstnanců stoupnou již od listopadu letošního roku. Úředníci ve státní službě, vojáci, policisté či hasiči dostanou přidáno o 4 procenta. Vláda schválila navýšení jejich platových tarifů.

O zvýšení platů státním zaměstnancům informoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Výplaty porostou také dalším zaměstnancům ministerstev a ostatních státních úřadů. Přilepší si také v Akademie věd nebo České správě sociálního zabezpečení. Platy vzrostou i zaměstnancům zemědělské a potravinářské inspekce.

„Chceme udělat státní službu atraktivnější, odměny by měly být konkurenceschopné, tak abychom přilákali do služeb státu i experty ze soukromé sféry.“

Přidáno dostanou také lékaři a sestry. Jejich mzdy vzrostou o 10 procent, ale až od ledna příštího roku.

Počítá se také s tím, že vláda bude moci úředníkům na klíčových pozicích ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) to zdůvodňuje snahou přilákat do státních služeb kvalitnější zaměstnance.

„Chceme udělat státní službu atraktivnější, odměny by měly být konkurenceschopné, tak abychom přilákali do služeb státu i experty ze soukromé sféry,“ uvedla Marksová (ČSSD).

Počet úředníků se opět zvýšil

Od začátku roku se má zvýšit počet úředníků, kteří spadají pod speciální služební zákon. Nově by jich mělo být necelých 70 tisíc (69994), což představuje nárůst o 819 státních úředníků.

Celkem bude od ledna 2017 na ministerstvech a dalších centrálních úřadech státu v ČR zaměstnáno 77241 lidí, což je o 1044 úředníků více, než před rokem.

Na jejich platy stát přerozdělí více než 30 miliard korun, což proti letošnímu roku představuje nárůst o zhruba 2,5 miliardy Kč. (sfr)