Babiš přidal Chovancovi 420 milionů korun na zvýšení rozpočtu ministerstva vnitra v příštím roce. Svoji roli sehráli i koblihy (ilustrační foto).

Chovancovo ministerstvo vnitra dostane na příští rok přidáno celkem 420 milionů korun, i když původně požadovalo 1,1 miliardy Kč. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o rozpočtu přinesl koblihy a podle Babiše pak jednání probíhalo přátelsky. 

Rozpočet ministerstva vnitra pro příští rok bude navýšen o 100 milionů korun na dobrovolné hasiče, o dalších 120 milionů na investice a o 200 milionů na „energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám“.

Chovanec pro svůj resort od Babiše požadoval navíc celkem 1,1 miliardy korun. Z toho chtěl použít 600 milionů korun na boj proti terorismu. Peníze měli jít policii na nákup výzbroje, ochranných prostředků, speciální techniky či automobilů.

Babiš zdůraznil, že uvedená částka navýšení o 420 milionů je kompromis.

Dobrovolní hasiči podle Chovance mohou dostat na investice v příštím roce celkem až 820 milionů Kč. Z toho 510 milionů půjde přímo ze státního rozpočtu.

Krabice koblih, kterou ministr Chovanec přinesl na jednání s Andrejem Babišem o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra.

Krabice koblih, kterou ministr Chovanec přinesl na jednání s Andrejem Babišem o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra.

Šlachtová: prioritou vlády jsou platy úředníků a důchody

Naopak, Babiš neustoupil své stranické kolegyni Šlechtové. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) tak bude muset požadované prostředky hledat uvnitř svého resortu případně ve vládní rozpočtové rezervě na příští rok.

Šlechtová požadovala další 2 miliardy korun pro dotace na podporu místních komunikací a stavbu domů pro seniory.

Babiš jí však prý řekl, že „nemá nárok vůbec na nic“.

„Prioritou vlády je zvyšování platů a důchodů, a ne místní infrastruktura,“ konstatovala na Babišovu adresu ministryně Šlechtová. (sfr)