Dosavadní náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který je označovaný za autora kritizované policejní reformy, ukončil ze zdravotních důvodů svoji kariéru u Policie ČR. Působit bude nyní jako poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). 

 

Brigádní generál Zdeněk Laube ukončil k polovině září svoji kariéru u Police ČR. Jde o rozhodnutí, jež vyvolaly dlouhodobé zdravotní problémy, uvedla policie v tiskové zprávě.

„O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že pan generál vyslyšel moji žádost a definitivní krok odložil až po té, co se úspěšně rozběhla Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ komentoval Laubeho odchod policejní prezident Tomáš Tuhý.

Vznik centrály považuje Laube za důstojný závěr policejní kariéry. „Kriminálka v posledních letech začala dostávat nové vybavení, zejména automobily. Je konečně reálná šance vybudovat moderně vybavené sídlo Kriminalistického ústavu. Pokračuje trend snižování kriminality,“ zrekapituloval Laube největší změny u policie za doby jeho působení ve funkci.

S potěšením prý přijal nabídku ministra vnitra, aby působil jako jeho poradce. „Cely život jsem sloužil České republice a budu rád, když v tom budu moci, v závislosti na osobních možnostech, pokračovat,“ uvedl.

Funkcí náměstka policejního prezidenta pro SKPV převezme dočasně Milan Černek, dosavadní ředitel Útvaru speciálních činností SKPV. O definitivním obsazení postu rozhodne výběrové řízení začátkem příštího roku.

„Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly díky zbytečné politizaci systémových změn zrovna jednoduché,“ dodal odstupující Laube, který v září završil 35 let ve službě.

Národní centrála proti organizovanému zločinu se podle něho úspěšně rozběhla a její přínosy se ukazují již nyní.

Nová Centrálu pro vyšetřování organizovaného zločinu nahradila v dřívější protikorupční policii i protimafiánský útvar, které sloučila dohromady.

Kvůli reformě rezignoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta, následně kvůli rozporům v koaliční vládě způsobila vnitropolitickou krizi. Jejím provedením se zabývá i parlamentní vyšetřovací komise.

Laube byl již v době nástupu do fuknce náměstka (2009) kritizován například za svou minulost, býval totiž členem komunistické Státní bezpečnosti. Na ministerstvu vnitra pracoval již od roku 1981, v roce 1983 nastoupil přímo k StB.

Rok před sametovou revolucí začal studovat Vysokou školu SNB, konkrétně fakultu StB. V dokončení studia mu zabránila sametová revoluce.

Vedení policie se za něho opakovaně postavilo s tím, že důležité jsou jeho schopnosti, a že on sám nic nezatajoval. Vedení policie o jeho angažmá u StB vědělo již před jmenováním, a to přímo od něho. (hej)