Putinovo Jednotné Rusko vyhrálo s velkým náskokem parlamentní volby. Podle předběžných výsledků získalo nadpoloviční většinu. Nacionalistická Liberálnědemokratická strana a komunisté získali 14 až 16 %. Čtvrté skončilo Spravedlivé Rusko (8 %). 

Jednotné Rusko ve Státní dumě získá podle agentury AFP více než 300 ze 450 křesel. Dosud jich mělo 238. Posílí tak ještě více svou moc a bude moci ještě snadněji prosazovat ústavní změny. Ruský prezident Vladimir Putin tak získal ještě větší jistotu před prezidentskými volbami v roce 2018, kdy bude usilovat o zisk svého 4. mandátu.

Liberální a sociálně demokratická opozice nezískaly ani 5 %, potřebných ke vstupu do Státní dumy.

Podle průzkumů má opozice (Jabloko, Parnas) ještě šanci uspět v jednotlivých volebních obvodech,

K volbám přišlo tentokrát ale mnohem méně Rusů než v roce 2011, hlasovalo jen kolem 40 % voličů. Při minulých parlamentních volbách před 5 lety to bylo 60 %. Média proto hovoří v tomto směru o debaklu.

Bylo nemyslitelné, aby Putinova kontrola nad parlamentem oslabila

„V systému řízené demokracie bylo nemyslitelné, aby Putinova kontrola nad parlamentem oslabila, v parlamentu tak usednou opět 4 prokremelské strany. Bude ale takový parlament přijat veřejností? Po minulých volbách manipulace s hlasy zažehly pouliční protesty. Putin bude doufat, že tentokrát Rusové výsledky přijmou,“ komentoval výsledky voleb ruský zpravodaj BBC Steve Rosenberg.

Podle něho by mohla pomoci Putinovi jak jeho popularita, tak ale právě i apatie, která se podílela na nízké volební účasti.

Úřady se tentokrát pokoušely zajistit bezproblémový průběh voleb a tvrdí, že jde o jedny z nejčistších voleb posledních desetiletí. Předsedkyně volební komise Ella Pamfilovaová řekla, že „je plně přesvědčena o legitimnosti voleb i jejich průběhu“.

Strach z protestů a 1300 stížností

Přesto se celý den objevovaly zprávy o podvodech. Volební kamery například zaznamenaly, jak komise sama pěchovala urny potřebnými lístky. Během odpoledne obdržela monitorovací skupina Golos na 1300 stížností na průběh voleb, nejvíce z velkých měst a především okolí Moskvy.

„Tyto volby nebyly svobodné ani spravedlivé, to jsme říkali už od začátku volební kampaně. Teď budeme mluvit ještě o dalším faktoru – jak důvěryhodné jsou informace o hlasování,“ uvedl šéf opoziční strany Parnas Michail Kasjanov.

Na Sibiři ve městě Barnau údajně někteří voliči házeli hlas do urny i za své prarodiče. Jiní hříšníci zase volili hned v několika okrscích najednou.

„Šéf volební komise ( známý obhájce lidských práv v Rusku) říká členům, jak mají spočítat hlasy – hlavně hlasy za Jednotné Rusko. Nebo jde o kupování hlasů,“ podotkl dobrovolník nevládní organizace Golos Fjodor Sljusarčuk.

Kreml se snažil úzkostlivě regulérní průběh voleb ohlídat i vzhledem k tomu, že v roce 2011 způsobily v Rusku masové protesty. Vladimir Putin je v Rusku u moci již 17 let (coby premiér či prezident).

Po skončení voleb gratuloval šéfovi Jednotného Ruska, kterým je premiér Dimitrij Medveděv. Uvedl, že jeho strana dosáhla „velmi dobrého výsledku“. (hej)