Hnutí ANO ztrácí náskok před ČSSD. Oproti červnu se ve volebním modelu agentury STEM snížil na necelé 4% body. ANO by nyní podle průzkumu volilo 24,6 % obyvatel ČR. Druhé ČSSD by dalo hlas 20,7 % lidí. Komunistům na třetím míste 14,3 %.

Babišovo ANO si oproti červnu pohoršilo o 4,6% bodu. ČSSD si o 2,3% bodu polepšila.

Ve Sněmovně by zasedli i zástupci TOP 09 a STAN, kteří by získali 8,4 %. ODS by měla 7 % a KDU-ČSL 6,7 %. .

V září 2016 by se v případě voleb do poslanecké sněmovny dostalo šest stran. Koalice by získala 134 mandátů, oproti červnu oslabila, je však nadále velice silná.

Hnutí ANO vede žebříček preferencí. Odstup mezi ANO a druhou ČSSD se ale snížil. Zatímco v červnu by rozdíl mezi ANO a ČSSD činil 33 mandátů, nyní by to bylo mandátů čtrnáct.

Analýza STEM ukázala, že ČSSD zaznamenala přírůstek hlasů zejména mezi „vlažnými“ stoupenci.

ANO má větší podíl příznivců, kteří k volenému hnutí pociťují silnější vazbu a více se zajímají o politiku.

Silné voličské jádro má KSČM, i když zájem o politiku je mezi příznivci komunistů nižší než v minulosti.

Pravicové strany ODS a TOP 09 mají dnes hruba stejně příznivců a jsou celkem bezpečně nad pětiprocentním prahem volitelnosti.

TOP 09 si oproti červnu polepšila (o 2,6 %). V minulosti strana v průzkumech spíše ztrácela jak množství příznivců, tak i intenzitu podpory. „Jisté oživení možná přináší současná volební kampaň, kdy se na adrese TOP 09 sčítá i podpora hnutí Starostové a nezávislí,“ uvedla agentura.

U protestních stran se relativně daří Úsvitu, oslabilo SPD Tomio Okamury.

Předpokládanou účast voličů ve volebním modelu odhaduj STEM kolem 56 %. Při dotazu, zda se dotázaní chtějí voleb zúčastnit, odpovědělo kladně 58 %, záporně 22 %.

Rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 20 % dotázaných. (hej)