Hnutí ANO s novým zákonem nesouhlasí, je prý namířený proti jejich šéfovi

Sněmovna schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů. Firmy, jejichž majitelé budou členem vlády ČR, nebudou moci žádat o státní dotace. Zároveň nebudou smět provozovat periodická média včetně rozhlasové či televizní stanice. Proti zákonu přitom hlasovala většina poslanců ANO. Jsou přesvědčeni, že je namířený proti jejich předsedovi Andreji Babišovi.

Ministr financí a šéf hnutí ANO se hlasování nezúčastnil, přestože úpravy zákona bývají označované jako „lex Babiš“ a týkají se jeho osoby i firem.

Poslanci odhlasovali návrh opozičního poslance Martina Plíška z TOP 09. Podnikatelské subjekty byť i spoluvlastněné členem vlády nedosáhnou již na veřejné zakázky, nenárokové dotace a pobídky.

Prošla i část pozměňovacího návrhu Jana Chvojky z ČSSD, po dle něhož ministři nebudou smět provozovat periodická média. Andrej Babiš přitom kromě Agrofertu vlastní také mediální dům MAFRA.

Naopak neprošel Chvojkův požadavek, aby budoucí člen vlády ČR, který by měl v soukromé firmě aspoň dvě pětiny hlasovacích práv, musel nejpozději do 2 měsíců po nástupu do kabinetu své působení ve společnosti ukončit, jinak by ztratil hlasovací práva a nárok na dotace.

Povinně bude muset každý člen vlády při nástupu do funkce odevzdat daňové přiznání. Oznámení by se měla podávala do centrálního registru, který by mělo vést přímo ministerstvo spravedlnost.

Proti zákonu se již dříve postavilo celé vedení ANO. Podle Babiše je jeho cílem „odradit lidi, kteří něco dokázali, na rozdíl od těch, co tam jsou dvacet let a jen žvaní a žili ze státu“.

Novelu musí ještě odsouhlasit Senát a prezident.

Hnutí ANO již před několika dny oznámilo, že zvažuje stížnost u Ústavního soudu. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek tvrdí, že v tomto případě jde o ohrožení a omezení ústavního práva vlastnit majetek.

„Z našeho pohledu je tato záležitost i protiústavní,“ řekl s tím, že předložení příslušné ústavní stížnosti nedokáže vyloučit, a že v Evropě státy obvykle nezakazují politikům cokoliv vlastnit.

„Všechny strany deklarovaly, že je sjednocuje ten boj proti hnutí ANO a proti panu Babišovi a zášť vůči podnikatelům a úspěšným lidem,“ dodal Faltýnek. Chvojka obvinění odmítl s tím, že jde i o další posty jako je například šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Poslanci ANO poté argumentovali ve Sněmovně, že podnikatelé jako Vít Bárta či Jaromír Drábek členy vlády již dříve, ale v jejich případě střet zájmů nikomu nevadil, a to ani ČSSD. (hej)