Rodák z Lednice, který žije více než 20 let ve Spojených státech, se stal hrdinou příznivců Donalda Trumpa. Podařilo se mu totiž natočit kolaps Trumpovy sokyně Hillary Clintonové v New Yorku během piety za oběti 11. září.

Videozáběry dlouho po skončení akce nikdo ze štábu Clintonové nekomentoval. Demokratická kandidátka na příštího prezidenta USA posléze vysvětlila, že podcenila zápal plic, nicméně video odstartovalo debaty na téma jejího zdravotního stavu.

Fotografie, na nichž se bývalá první dáma Ameriky místo nastupování do auta hroutí na okraji chodníku a ochranka se snaží předstírat, že je vše v pořádku, se následujícího dne objevily na titulních stranách amerických deníků.

„To je Zdeněk Gažda, občanský žurnalista a skutečný vlastenec,“ napsal například web reddit.com. V reakcích ho lidé v nadsázce varují před autonehodou či podobným neštěstím, které ho může „potkat“ právě proto, že natočil Clintonovou kácející se k zemi.

Deník Washington Post posléze napsal, že kolaps v New Yorku může být kolapsem celé kandidatury Hillary Clintonové. Pouhé 2 měsíce před volbami totiž neustávají spekulace o jejím zdravotním stavu.

Podle listu si voliči nemohou kvůli nedostatku informací udělat obrázek o skutečném zdravotním stavu své možná již brzy budoucí prezidentky. Clintonová přitom svou anamnézu již předtím zveřejnila.

Záběry ji zachycují nejistou, neschopnou chůze, jak padá a ztrácí botu. Kvůli zdravotním potížím poté zrušila plánovanou návštěvu Kalifornie.

Je s podivem, připomněla CNN, že byl zápal plic 68leté Clintonové diagnostikován už v pátek, ale politička i její tým to tajily. Bill Clinton posléze podle médií uvedl, že jeho žena nezkolabovala poprvé.

Republikán Trump již několikrát použil chatrné zdraví své protikandidátky jako předvolební argument.

Na její nedělní kolaps reagoval překvapivě zdrženlivě. Popřál jí brzké uzdravení a oznámil, že v příštích dnech zveřejní velmi podrobnou zprávu o vlastním zdravotním stavu. (hej)