Jižní Korea oznámila, že se oficiálně připravuje na „nejhorší možný scénář“. Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Mun Sang-kjun prohlásil, že jihokorejská a americká rozvědka jsou přesvědčeny, že KLDR je schopna kdykoli odpálit další jadernou bombu. V pondělí potvrdil také páteční (a letos již druhé) testy jaderné hlavice z příkazu Kim Čong-una.

Páteční testy měly být podle Sang-kjuna letos již druhé, a odpálená hlavice dosud  nejsilnější z testovaných severokorejských jaderných zbraní, uvedl server CNN.

Severní Korea podle agentury Jonhap již dokončila přípravy na provedení jaderného testu „v jakoukoliv dobu“ ve třetím tunelu, jenž dříve nebyl použit.

„Budeme i nadále posilovat naši jadernou energii a chránit naši důstojnost a právo na život, stejně jako zajistíme skutečné vyrovnání sil v rostoucí hrozbě jaderné války ze strany Spojených států,“ uvedla severokorejská státní média.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí označil tlak USA na zpřísněné sankce OSN pro jeho zemi za směšný.

Spojené státy se v reakci podle agentury Jonhap připravují vyslat k přeletu nad Jižní Koreou dva své nadzvukové bombardéry B-1. Letouny, schopné v případě potřeby nést jadernou bombu, měly v pondělí odstartovat z americké základny na tichomořském ostrově Guam. Přelet byl odložen minimálně o den kvůli špatnému počasí.

Zvláštní americký vyslanec pro Severní Koreu Sung Kim uvedl, že Rada bezpečnosti OSN spolu s Japonskem, Jižní Koreou a Spojenými státy zkoumají dodatečná jednostranná opatření proti Kim Čong-unově režimu.

Rada bezpečnosti by se měla sejít v pátek.

KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů: v letech 2006, 2009, 2013 a dva v letošním roce, zřejmě pomocí bomb z plutonia. (hej)