Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


V ČR je na 14 milionů aktivních mobilních SIM karet

Počet aktivních mobilních SIM karet v ČR přestal růst, a ustálil se na 14 milionech. Z toho 9 milionů tvoří smluvní zákazníci operátorů, zbytek jsou předplacené karty, uvedl Český telekomunikační úřad. Ještě v roce 2000 měla mobilní telefon jen třetina českých domácností. V roce 2014 už ale byl podle ČSÚ mobil v 99 % rodin a v průměru na každou domácnost připadalo 2,06 mobilního telefonu.

Akcie Samsungu prudce spadly kvůli explozím telefonu Galaxy Note 7 

Akcie společnosti Samsung začátkem týdne prudce klesly na dvouměsíční minimum (o více než 6 %). Důvodem jsou obavy zákazníků, kteří si pořídili nový výrobek Samsungu, telefonu Galaxy Note 7. Výrobní chyba způsobila ve 35 případech samovznícení při nabíjení, Samsung proto telefon stáhl z prodeje. Tržní hodnota Samsungu se v důsledku poklesu ceny akcií snížila o zhruba 13 bilionů wonů (asi 280 miliard korun).

Největší jihokorejský kamionový přepravce požádal v USA o ochranu před soudními věřiteli

Společnost Hanjin Shipping, jejíž druhým největším akcionář je Korean Air (spoluvlastník ČSA), byla předtím již v nucené správě poté, co více než polovina jejích lodí neměla povolený přístup do přístavních doků kvůli obavám z nezaplacení služeb. Na lodích má být přitom zboží v hodnotě 14 miliard dolarů (336 miliard korun), napsala agentura Reuters. Firmu zřejmě nyní čeká likvidace.

Podle Trumpa může za nízké úrokové sazby Obama a jeho popularita

Donald Trump tvrdí, že Federální rezervní systém USA (Fed) udržuje nízké úrokové sazby ve snaze zvýšit popularitu současného prezidenta Baracka Obamy. Rozhodnutí vedení Fedu jsou podle něho jednoznačně politická, vytvářejí „falešný“ akciový trh vynuceným snižováním úrokových sazeb. To naopak obvinění popírá s tím, že se rozhoduje čistě na základě ekonomických ukazatelů. Trump přitom ještě poznamenal, že jeho podnikání nízké úrokové sazby prospívají, nicméně poškozují běžné Američany.

Německá ekonomika stále slábne, analytici začínají mluvit o hrozbě velké recese

Během letošního roku se například nové objednávky propadly v Německu o 0,7%, velmi slabá byla v červenci i průmyslová výroba. Meziměsíčně je podle oficiálních údajů v záporné hodnotě -1,5%. Také inflace se drží stále nízko. Z pohledu růstu ECB mírně zvýšila výhled pro rok 2016 z 1,6% na 1,7%, ale na roky 2017 a 2018 snížila výhled z 1,7% na 1,6%. S tím, že růst eurozóny zatěžuje brexit a záporné úrokové sazby jsou hrozbou pro bankovní zisky.