Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo v rámci operačního programu připraveno na podporu elektromobilů celkem 80 milionů korun (ilustrační foto).

Vybraní podnikatelé dostanou od státu dotace na pořízení elektromobilů. Ministerstvo průmyslu a obchodu firmám na nákup elektromobilů rozdělí více než 39 milionů korun. 

Projekt na podporu nízkoemisních vozidel má přispět ke snížení emisí v silniční dopravě.

Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo v rámci operačního programu připraveno na podporu elektromobilů celkem 80 milionů korun. Ve výzvě uspělo 53 projektů.

Na jedno vozidlo mohli podnikatelé žádat příspěvek 70 až 217 tisíc korun. Z případné finanční podpory však byly byly vyloučeny ojeté, vyšší střední, luxusní, terénní či sportovní vozy.

Jeden projekt mohl obdržet až tři miliony korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvedl, že ho zájem firem „příjemně překvapil“.

„Jde o podporu prvních vzorových projektů, nepředpokládali jsme tedy masivní příjem přihlášek, jak tomu bývá u jiných programů pro podnikatele. Výsledek ukazuje, že o dotace na elektromobilitu je zájem,“ prohlásil Mládek.

Projekty na podporu nízkoemisních vozidel mají přispět ke snížení emisí ze silniční dopravy, diverzifikaci vozového parku a snižování závislosti na ropných látkách.

„Žadatelé nahradí dosavadní vozy se spalovacím motorem těmi elektrickými a využijí je například pro přepravu zboží mezi svými pobočkami i k zákazníkům,“ vysvětlil Mládek.

Další projekty se zaměřily například na elektromobilizaci v oblasti péče o veřejnou zeleň. (sfr)