Jídlo prý chutná lépe za doprovodu správně zvolené hudby. Prokázali to vědci z Oxfordské univerzity.

Vhodně zvolená hudba dokáže dochutit jídlo lépe než nejrůznější druhy koření. Podle experimentálního psychologa je nejlepší zvukovou kulisou hudba ze stejné země, z jaké pochází i pokrm.

Snahu o zpříjemnění prostředí pomocí pouštěné hudby má sice mnoho provozovatelů restaurací po celém světě, pravděpodobně ale jen málokterý z nich tuší, že tímto způsobem může významně ovlivnit i apetit hostů. Zprávu přinesl Daily Mail.

Neméně důležité je však také tempo interpretované muziky. Zatímco pomalá hudba prodlužuje a umocňuje chuťový prožitek, rychlejší skladby mají opačný efekt.

Prokazuje to studie odborníků z Oxfordské univerzity v čele s experimentálním psychologem Charlesem Spencerem.

K tomu, aby prozkoumal vztah mezi jídlem a hudbou, byl Spencer pověřen společností Sony. Profesorovi se pomocí série pokusů podařilo zjistit, že francouzská jídla chutnají lépe za doprovodu zvuků francouzského akordeonu, a skladby italského skladatele Pucciniho zvyšují požitek z těstovin.

Podle experimentálního psychologa Spencera je nejlepší zvukovou kulisou hudba ze stejné země, z jaké pochází i pokrm.

Podobné výsledky měly i experimenty zaměřené na německou, španělskou a řeckou kuchyni. Například paella chutnala nejlépe za zvuků flamenga. Negativně na chuť naopak působila příliš vysoká úroveň basů, která činila jídlo více hořkým. Doprovod piana se pak podle odborníků nejlépe hodí ke sladkým pokrmům.

„Prostředí kolem nás má podstatný vliv na náš gurmánský prožitek, neboť hudba může očistit chuťové buňky. Jídlo není ochutnáváno našimi ústy, ale všemi smysly. Ve skutečnosti je to mozek, kdo vytváří chuťový prožitek,“ vysvětlil výsledky studie Spencer. (sfr)