Přísloví o lásce procházející žaludkem, které naznačuje nadřazenost konzumace potravin před láskou k ženě, podle vědců u mužů neplatí.

Muži preferují ženy před jídlem. Mužský mozek je prý naprogramován tak, aby dal vždy přednost intimnímu sblížení se ženou, před konzumací jídla. Zjistili to britští vědci z University College v Londýně.

Studie však neupřesňuje, zda výsledek experimentu má univerzální platnost  – tedy, do jaké míry zohledňuje přitažlivost ženy a lákavost jídla. Tedy, zda i krajně neatraktivní žena bude mít pro muže vždy automatickou přednost, před zaručeně výtečným obědem.

Pokud je zmíněný „senzační“ objev skutečně pravdivý, pak by se dalo říci, že přísloví o lásce procházející žaludkem (tedy o nadřazenosti konzumace potravin před láskou k ženě) u mužů neplatí.

Londýnští výzkumnici k objevu nadřazenosti sexu nad jídlem dospěli na základě experimentu, který zdánlivě nemá spojitost s reálným životem lidí.

Ve své studii totiž neexperimentovali s lidskými bytostmi.

Je přitom zjevné, že na silnější lidské pohlaví může v situaci, kdy má na stole prostřený lákavý pokrm, působit značně odlišně sexuálně atraktivní, vyzývavá žena, než žena nepřitažlivá s paličkou na maso v ruce …

 Hlístice místo ženy

Vědci pro potřeby svého experimentu zkoumali mozek hlístic.

Tento červ má dvě pohlaví – mužské a hermafroditní. Hermafroditi jsou v podstatě modifikované ženské pohlaví. Nesou si své vlastní spermie a mohou se reprodukovat bez sexu.

Vědci však objevili nové mozkové buňky s označením MCM, které se objevují pouze v dospělých mozcích mužského pohlaví.

Červy jsou uzpůsobeni tak, že v případě, kdy je před ně položena sůl, pocítí hlad. A současně se v maximální míře snaží se soli vyhnout.

Pokud však byla poblíž samce červa umístěna samička, ani přítomnost soli jej neodradila od přiblížení k této samičce.

To však neplatilo v případě samiček – ty od soli ustupovaly i tehdy, pokud se vedle ní vyskytoval samec.

Podle vědců toto zjištění naznačuje, že touha kopulovat byla u červů silnější než hlad.

shutterstock_147312494

„Ačkoliv tento výzkum proběhl na malých červech, může nám poskytnout perspektivu, která nám pomůže pochopit lidskou sexualitu, orientaci a pohlavní identifikaci,“ uvedl spoluautor studie Scott Emmons.

U lidí výsledky své práce ověřené prozatím nemá, avšak dá se prý předpokládat, že mužský a ženský mozek jsou alespoň v tomto ohledu nastavené jinak.

„Může to změnit způsob, jak obě pohlaví vnímají své behaviorální priority,“ tvrdí Emmons.

„V širším měřítku to odpovídá na otázku, jaké rozdíly jsou mezi mužským a ženským chováním.“ (sfr)