Komerční těžba ropy z gigantického ropného pole Kašagan v Kazachstánu začne v listopad.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Alza.cz vydělala přes půl miliardy. Tržby přesahují 14 miliard

Největší český internetový obchod Alza.cz v roce 2015 vydělal 568 milionů korun, čímž zvýšil zisk o 21 %. Samotné tržby stouply o 24 % na 14,3 miliardy korun. Místopředseda představenstva Alzy Tomáše Havryluka uvedl, že lepšími hospodářské výsledky jsou důsledkem rostoucího zájmu zákazníků.

Kazachstán o měsíc odložil těžbu ropy z pole Kašagan

Komerční těžba ropy z gigantického ropného pole Kašagan v Kazachstánu začne v listopadu, což je asi o měsíc později, než bylo plánováno. Informovala o tom státní ropná společnost. Pole Kašagan patří k největším objeveným ropným polím v posledních desetiletích.

Unipetrol postaví kotle za stamiliony. Kvůli emisním limitům

Kvůli přísnějším emisním limitům postaví Unipetrol do roku 2020  nový zdroj energie pro etylenovou jednotku. Nedávno opravená etylenová jednotka v litvínovské rafinerii Unipetrolu dostane dva nové kotle za stovky milionů korun. Stávající zdroj energie pro výrobu etylenu je firma povinna po roce 2020 odstavit.

Slevomat spustil prodej aut

Slevový portál Slevomat do své nabídky zařadil i osobní vozy. Jako první se s portálem spojil distributor vozů Hyundai. V nabídce se tak objevil výběhový model i30 kombi.

Prodej aut na alternativní pohon v Evropě stoupá, v Česku klesá

Počet prodaných nových aut na alternativní pohon se v Evropě v 1. pololetí zvýšil o 5,7 % na 339 485 vozů. V Česku naopak prodej klesl o 15 %. Zatímco prodeje nových elektromobilů a hybridních vozů se v Evropě zvýšily, u ostatních vozidel s alternativním pohonem, tedy na CNG, LPG nebo etanol, klesly o více než 20 %.

(bož)