Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS dostal za kauzu Opencard podmínečný trest na 2,5 roku

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS dostal podmínku 2,5 roku. Tomáš Hudeček, který býval členem TOP 09, pak 2 roky podmíněně za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Proti rozsudku se oba dva odvolali. 

Z původně 15 obžalovaných jich 10 soud zprostil viny. Tříletou podmínku, dostali u pražského městského soudu bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska.

Ti měli porušit navíc předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. V dubnu 2012 prosadili podle soudu dvě smlouvy s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k elektronické Opencard.

Nedostatečně přitom zvážili údajně alternativní řešení, a zvolili bez analýzy a veřejné soutěže projekt s neúměrně vysokými náklady.

Soud nicméně uznal, že z jednání neměli obžalovaní osobní prospěch a uvěřil, že konali v nejlepších úmyslech pomoci metropoli problém vyřešit. Firmu Haguess přitom zvýhodnili, čímž se dopustili „nepřímo“ protiprávního jednání.

Zaplatit musí každý z nich navíc 40 tisíc plus úroky. Podle soudního rozsudku způsobili Praze škodu ve výši 17,7 milionu korun.

Podle Svobody je rozsudek vzkazem pro všechny komunální politiky a může ohrozit demokracii v Česku, uvedla ČT.

„Jsem přesvědčený, že obecní zastupitelstva přestanou rozhodovat,“ řekl. Stejně jako Hudeček upozornil, že soud připustil, že nic neudělali a nic nezískali.

„Proces byl objednaný, protože jsem já a moji lidé šlápli na kuří oko, když jsme začali dělat pořádek v dopravním podniku a řešit Prahu,“ dodal Bohuslav Svoboda.

Kauza se táhne již několik let, projekt Opencard zahájil v Praze předchůdce Svobody i Hudečka Pavel Bém (ODS).  Všichni obvinění, jimž hrozilo až 8 let odnětí svobody, vinu pp celou dobu procesu jednohlasně odmítají.

Kvůli uzavřeným licenčním smlouvám prý ani nemohli při výběru firmy postupovat jinak.