Americký prezident Barack Obama ve svém projevu na návštěvě v Laosu označil Donalda Trumpa za šíleného a zcela neinformovaného. Jeho odsudek je reakcí na nedávná slova republikánského kandidáta na příští hlavu USA. Trump na konferenci o bezpečnosti v New Yorku prohlásil, že Vladimir Putin je lepší vůdce než Obama. 

Obama v Laosu také řekl, že je stále více přesvědčený o tom, že Donald Trump prostě nemůže být jeho nástupcem. Podle něho není „ten chlap k vykonávání funkce absolutně způsobilý“. Což se mu prý potvrzuje kdykoliv Trumpa slyší mluvit.

Miliardář Trump chválil Putina ve středu na bezpečnostní konferenci v New Yorku. Vyzdvihl přitom, že má zemi pevně pod kontrolou. „Je lídrem mnohem více než náš prezident,“ řekl. Když prý Putin o něm řekl, že je brilantní, rád mu poklonu vrátí.

Realitní magnát také kritizoval americké armádní špičky, které podle něj Obamova vláda „degradovala na trosky“. Naznačil, že nejvyšší generály by jako prezident vyměnil.

Obama naznačil ve své řeči v Laosu, že za posledních pár dní začíná Trumpovo veřejné vystupování a jeho více než kontroverzní výroky vnímat jako problém i při schůzkách s ostatními světovými vůdci. „Je to opravdu vážná věc,“ dodal s tím, že kandidát na příštího prezidenta musí vždy vědět co říká, a jeho slova by měla být promyšlená a odrážet realitu.

Naproti tomu podle Obamy je u Trumpa nutné bedlivě sledovat jeho výroky, názory, které jsou často protichůdné, a nápady, které jsou „úplně šílené“.

Že není Donald Trump schopen velet armádě ani řídit zemi, si myslí i Hillary Clintonová. Demokratická sokyně Donalda Trumpa uvedla v reakci na jeho prohlášení, že neobstál v klíčové zkoušce pro výkon funkce vrchního velitele americké armády.

Jeho slova podle ní dokazují, že úřad prezidenta USA není schopen zastávat.

Podle posledních předvolebních průzkumů přitom Trump dokázal zmenšit na konci prázdnin velkou ztrátu na Hillary Clintonovou ze začátku předvolební kampaně. V celkovém hodnocení ale zůstává stále ještě o mnoho bodů za ní. (hej)