Spory v německé vládě se prohlubují. Křesťanskosociální unie (CSU) se snaží přistupovat k imigrantské krizi jinak než kancléřka Angela Merkelová (CDU).  Zatímco předsedkyně vlády dlouhodobě vůči muslimským uprchlíkům prosazuje vstřícnou politiku, její vládní partneři nyní požadují například zákaz nošení burek, či přijetí maximálně 200 tisíc azylantů ročně. 

„CSU je jedinou stranou, která od počátku zastávala v migrační krizi jasná a neměnná stanoviska,“ uvedla strana, kterou vede Horst Seehofer.  Německý list Spiegel zveřejnil seznam požadavků CSU.

„V budoucnosti musí platit: Přednost pro uprchlíky z našeho křesťanského kulturního okruhu,“ stojí v návrhu závěrů, který bude o víkendu schvalovat vedení této bavorské strany. „Stát si musí sám vybrat, koho přijme – nerozhodují migranti,“ uvádí text.

Žádá také zavedení horní hranice pro přijímání uprchlíků.

Burka je podle prohlášení CDU uniformou islámu, překážkou v integraci a neakceptovatelným znakem omezování práv žen. V Německu by měla být proto zcela zakázána.

Bavorští politici jsou také například proti vyhrazení doby v bazénech, kdy do nich mohou jen muslimové. Nechtějí ani, aby zaměstnankyně státní správy a justice nosili na hlavách šátky.

Pokud by v Německu vládla pouze CSU, vznikla by u hranic prý tranzitní zóna, kde by se prověřovali uprchlíci. Ti, kteří nemají na azyl v Německu nárok, by podle prohlášení byli okamžitě deportováni zpět do vlasti.

Zrušeno by bylo dvojí občanství, což by se dotklo mnohých v Německu žijících Turků. Děti cizinců žijících v Německu by automaticky nebyly po narození v zemi Němci. Těmi by se staly pouze v případě, kdy by jejich rodiče odmítli své původní občanství, a trvali pouze na německém.

„Jsme proti tomu, aby uprchlíci měnili naši zemi. Změnit se v Německu musejí ti, kteří k nám přicházejí,“ uvedl Seehofer. Jeho CSU použila i poslední populární výrok Angely Merkelové, že „Německo musí zůstat Německem“.

S tím souvisí  i další požadavek CSU – a to přijímat přednostně křesťanské uprchlíky. Seehofer chce také zavést registry při vstupu a výjezdu ze země s tím, že pokud nefungují vnější hranice EU, musí fungovat vnitřní hranice Německa. Nelegální přechody hranic by měly být podle něho přísně trestány.

V dokumentu CSU zdůrazňuje, že uprchlíkům, kteří skutečně potřebují ochranu, bude v Německu vždy poskytnuta pomoc. (hej)