Kandidát Svobodné strany na příštího rakouského prezidenta Norbert Hofer v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že s českým prezidentem sdílí pochybnosti ohledně uprchlíků v Evropě. Hofer má za pár dní přijet do ČR.

Příští pondělí se podle ČRo na Hradě setká na vlastní žádost s Milošem Zemanem. Zemana s Hoferem tento týden označil komisař OSN pro lidská práva za nebezpečné populisty a xenofoby.

„Máme podobné pochybnosti ve věci migrace. Lidskost vůči uprchlíkům ano, ale ne přetížení vlastní země,“ uvedl Hofer. Do Evropy podle něj patří pouze lidé, kteří jsou opravdu pronásledováni.

Řešením migrační krize není podle něho stavění plotů či jiných bariér, ale důsledná a společná ochrana vnějších hranic EU. Nepřeje si vystoupení své země z unie, je pro zásadní reformu osmadvacítky.

Rakousko loni přijalo necelých 100 tisíc žadatelů o azyl. „Musíme otevřeně přiznat, že naše možnosti nejsou nekonečné. Samozřejmě chceme lidem pomáhat. Ale do Evropské unie prostě nepatří lidé, kteří si chtějí pomoct k lepšímu životu,“ komentoval migrační krizi Hofer.

„A k té uprchlické dohodě Unie s Tureckem, bojím se, že nebude fungovat. Do Turecka přijdou miliony lidí ze Sýrie, nedostanou tam takovou podporu, jakou dostávají v EU, získají turecké občanství, a díky uvolnění vízové povinnosti Unie s Tureckem pojedou dál do Evropy a tady se usadí,“ kritizoval politiku německé kancléřky Merkelové.

Hofer se chce zasadit o bližší spolupráci s Českem. „Potkám se s Milošem Zemanem. Pojí nás společné česko-rakouské zájmy. Máme podobné pochybnosti v oblasti migrace. Lidskost vůči uprchlíkům ano, ale ne za cenu přetížení vlastní země,,“ vysvětlil.

Česko se podle něho navíc muselo vyrovnat s dědictvím doby, kdy bylo ekonomicky dole.

„Dnes je to úplně jinak, hospodářství vám roste a mladá generace Čechů si může říct, že na tom bude jednou líp než jejich rodiče. To už v řadě jiných evropských zemí neplatí,“ dodal. S Českem by Rakousko prý mohlo vytvořit jakousi „malou unii v Evropské unii“.

Počkat, tohle nezvládneme

Norbert Hofer byl letos v květnu překvapením prvního kola prezidentských voleb v Rakousku. Přízeň veřejnosti si získal ostrým vystupováním proti uprchlíkům a „plíživé islamizaci Evropy“.

Kritici mu vytýkají sklony ke krajně pravicovým názorům a populismus.

Sám sebe popisuje jako jediného, kdo dokáže „ochránit obyvatele, jejich kulturu, hodnoty, tradice a bezpečnost před novými přistěhovalci“. Používá hesla a slogany jako Österreich zuerst (Rakousko především).

Je kritický vůči EU i německé imigrační politice, byť vystoupení Rakouska z EU si nepřeje. Hofer je stranickým veteránem, u Svobodných začínal před 22 lety ve spolkové zemi Burgenland u hranic s Maďarskem.

Známou větu kancléřky Angely Merkelové „Wir schaffen das“ – „Zvládneme to“, parafrázoval jako: „Počkat, tohle nezvládneme.“

Podle vyjádření Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hofer na setkání se Zemanem přijede jako místopředseda rakouského parlamentu. Z této funkce v současnosti spolu s předsedkyní parlamentu Doris Buresovou a dalším místopředsedou Karlheinzem Kopfem zastává Hofer i funkci prozatímní hlavy státu.

Post rakouského prezidenta se uvolnil poté, co v červenci skončil mandát Heinze Fischera a kvůli zrušenému druhému kolu prezidentských voleb není zatím znám jeho nástupce.

Podle agentury APA Hofer požádal o spolupráci při přípravě návštěvy rakouské velvyslanectví v Praze. Učinil tak jako místopředseda parlamentu, uvedl mluvčí rakouského ministerstva vnitra. (hej)