U uprchlického tábora ve francouzském Calais vyroste až čtyřmetrová zeď, jejíž stavbu zaplatí Británie. Lemovat by měla 1 kilometr silnice do přístavu v Calais. Zabránit by měla naskakování uprchlíků na kamiony, které je pak nepozorovaně převážejí přes Lamanšský průliv a dále do střední Evropy. 

Stavba má být zahájena ještě letos, dokončena pak do konce příštího roku. „Lidé stále procházejí. Už jsme rozmístili ostnaté dráty, teď postavíme zeď,“ řekl BBC britský ministr pro migraci Reobert Goodwill.

Zeď z hladkého betonu krytá stromy a záhony by měla Británii vyjít na zhruba 1,9 milionu liber. Původně přitom bývalý premiér David Cameron hovořil o částce až desetinásobné. Zeď je součástí nové spolupráce Británie a Francie při řešení migrační krize.

Ředitel asociace nákladní silniční přepravy v Británii Richard Burnett projekt označil za rozhazování peněz daňových poplatníků. Podle něho by bylo přínosnější a levnější zajistit bezpečnost na přístupových cestách do Calais. Také podle dalších kritiků je problémem spíše nedostatek policejních sil, které by situaci zvládly.

Vikki Woodfineová z advokátní kanceláře DWF, která spolupracuje s mnohými dopravci tvrdí, že zeď bude mít stejně nulové účinky jako dosavadní drátěný plot. „V Calais vládne stále naprostý chaos, přesto dopravci stále platí pokuty až 4 tisíce liber za nechtěného uprchlíka, nalezeného v jejich voze,“ uvedla.

V pondělí proto řidiči a přepravci zablokovali na protest silnice vedoucí do Calais a žádali uzavření této „lidské džungle“. Likvidace tábora s až 9 tisíci obyvateli má podle francouzské vlády postupovat s vytvářením ubytovacích kapacit pro uprchlíky jinde. (hej)